Egy nő és élettársa hamis márkajelzéssel ellátott ruhákat árult Békéscsabán

fogyasztóvédelem Illusztráció: Pixabay

Iparjogvédelmi jogok megsértésének társtettesként, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 40 éves büntetlen előéletű békéscsabai nő és élettársa, egy 45 éves szintén büntetlen előéletű férfi ellen, akik hamis márkajelzéssel ellátott ruházati termékeket árultak.

A pár 2019-től kezdődően alacsony jövedelmüket oly módon egészítették ki, hogy jogvédelem alatt álló ruházati termékeket, divatcikkeket szereztek be és forgalmaztak. A márkavédett termékeket (ruhaneműket, lábbeliket, táskákat, pénztárcákat) Szerbiában, a szabadkai piacon, valamint Budapesten, „kínai piacon” vásárolták továbbértékesítési céllal, továbbá – a járványhelyzetre tekintettel – futárszolgálaton keresztül, illetve postai úton rendelték ismeretlen személytől. A ruhaneműket Békéscsabán, a Lencsési lakótelepen található lakásukban, a közelben bérelt garázsból kialakított – próbafülkével ellátott – „üzlethelyiségben”, valamint az egyik internetes közösségi oldalon létrehozott zárt csoportokon keresztül végezték.

hirdetés

A terheltek a különböző márkajelzéssel ellátott termékek forgalomba hozatalára, illetve ilyen célú tartására a védjegyjogosultaktól, valamint azok szerződött partnereitől engedéllyel nem rendelkeztek, beszerzési bizonylatot felmutatni nem tudtak. A hamis márkajelzéssel ellátott termékek valójában gyenge minőségű hamisítványok voltak, amelyek külső jellemzőik, megjelölésük, formai jegyeik tekintetében egyeztek az eredeti termékekkel, ezáltal alkalmasak voltak arra, hogy a vásárlókat megtévesztve eredetiként értékesítsék azokat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának járőrei 2019. december 01-jén próbavásárlást tartottak a garázsból kialakított üzlethelyiségben, egy márkavédett táskát vásároltak, így a próbavásárlást ellenőrzés követte, amelynek során több száz darab márkavédett terméket találtak és foglaltak le. A lebukás nem tartotta vissza a párt attól, hogy folytassák a tevékenyéget: 2020. július 23-án a pénzügyőrök hatósági ellenőrzést tartottak a lakásukban, illetőleg a garázsban, ahol ismét több száz darab hamis ruházati terméket foglaltak le. A terheltek cselekményükkel öt védjegyjogosultnak okoztak fejenként 200.000.-Ft-tól 2,5 M Ft-ig terjedő vagyoni hátrányt.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményüket beismerő terhelteket az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és kobozza el tőlük az eljárás során lefoglalt nagy mennyiségű hamis márkajelzéssel ellátott ruházati termékeket – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta főügyész.