Enyhítő intézkedést vezetett be a Nébih Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

Vésztőn, madárinfluenza, Bács-Kiskun, főállatorvos, Magyarország, mentes, Békés, madárinfluenza Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Pixabay.com

Lehetővé vált a korábban meghozott korlátozó intézkedések enyhítése Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében. Mivel az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a madárinfluenza-kitörések száma.

hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindkét megyében feloldotta a védőkörzetek nagy részét. Emellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül is lazultak a vízibaromfi-állományokra elrendelt szigorú mozgatási korlátozások. Így mostantól lehetséges a tömő alapanyag mozgatása.

hirdetés

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a következetesen végrehajtott járványügyi intézkedéseknek köszönhetően sikerült megállítani a járvány terjedését, ami lehetővé tette a védőkörzetek nagy részének feloldását.

Ezzel párhuzamosan mindkét közigazgatási egységben engedélyezte az országos főállatorvos a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül a víziszárnyasok technológiai mozgatását. A könnyítés azonban nem érinti a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Fülöpjakab és Városföld területét. Ott továbbra is tilos a vízibaromfik technológiai mozgatása.

Mindkét megye korlátozás alatt nem álló területein, valamennyi baromfifajra vonatkozóan érvényben marad a mintavételi kötelezettség, mind a vágóhídra, mind a továbbtartásra szállítást megelőzően – írja a hivatal.

hirdetés