Három új Volvo autóbusz állt szolgálatba Békés megyében

Három új Volvo autóbusz Fotó: Körös Hírcentrum

Ünnepélyes keretek között mutatták be Békéscsabán az új Volvo 8900 típusú autóbuszokat. Az említett járműből három darab állt szolgálatba Békés megyében.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. tavaly év elején irt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű jármű kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből három jármű Békés megye útjain állt forgalomba a múlt év végén. A Békéscsaba-Gyula, Sarkad-Doboz-Békéscsaba, Békéscsaba-Újkígyós, Békéscsaba-Békés-Vésztő, Békéscsaba-Bélmegyer, Békéscsaba-Mezőberény, Békéscsaba-Békés, Békéscsaba-Köröstarcsa viszonylatokon szolgáló új autóbuszok, évente több mint 300.000 utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.

hirdetés

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Békés megye járműparkja – a nagyságrendileg nettó 250 millió forint értékben beszerzett – 3 darab nagy befogadóképességű Volvo 8900-as típusú autóbusszal fiatalodott, amelyek jelentős színvonal-emelkedést eredményeznek a megye helyközi közlekedésében.

új Volvo buszok Békés megyében
Fotó: Körös Hírcentrum

Az új járművek mindegyike 95 férőhelyes, alacsony belépésű, szóló kivitelű, légkondicionált, környezetkímélő Euro 6e motorral, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, USB-töltőpontokkal felszerelt és akadálymentes. A három jármű a Volánbusz békéscsabai, békési és gyulai telephelyeire érkeztek.

Herczeg Tamás, a Békés megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője a mai napon tartott sajtótájékoztatón kiemelte: „a flotta életkorának csökkenése magával vonja a járművek általi környezet terhelés csökkenését, illetve a fenntartás, karbantartás költséghatékonyságának javulását. A helyközi közlekedésben az utasok kényelmét, komfortérzetét nem csak a járművek felszereltsége, de az utak minősége is meghatározza. A jobb minőségű aszfalt nem csak gyorsabb és zökkenőmentes közlekedést tesz lehetővé, de a járművek fenntartási költségét is csökkenti. Ezért a képviselőknek felelősségük van abban, hogy minél több út újuljon meg a térségben, és ezzel javuljanak nem csak a személyautók, és teherfuvarozás, de a helyközi buszközlekedés feltételei is.”

Érdekességként megemlítette, hogy hetente hatszor meglehetne kerülni a Földet azzal a kilométer teljesítménnyel, amit egy évben a Volánbusz járatai megtesznek. Elmondta továbbá, hogy a Modern Városok Program keretén belül jövőre elektromos buszok is érkeznek a megyeszékhelyre. A Volán telephelyen pedig egy új, napelemes létesítmény szolgálja majd a buszok töltését.

Kovács József, a Békés megyei 3. számú választókerület képviselője elmondta, ez a fejlesztés nagy lehetőséget jelent a Békés megyében élők számára. Mint mondta, a három új Volvo 8900 típusú autóbusz közül egy került a gyulai telephelyre. „A választókerület lakosságát illetően a három új jármű jelentősen javít Gyula, Sarkad, Vésztó, Doboz és Bélmegyer lakosainak a biztonságosabb és jobb minőségű buszközlekedésben” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a tavalyi évben, több mint 100 millió forint értékű, alacsony padozatú csuklós Mercedes buszt kaptak helyi közlekedésre és azóta is folyamatosan szolgálja Gyula lakosságát.

új Volvo buszok Békés megyében
Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Pafféri ZoItán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója kiemelte, a Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját. „Rövid időn belül már másodjára állhatok itt és jelenthetem be új járművek érkezését a Békés megyében élők számára.” Mint mondta, tavaly 5 darab MAN Lion’s City csuklós autóbusz, 10 darab Credobus Econell 12 és 7 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, így a helyközi járműállomány mintegy 12,5 százaléka megújult, a teljes járműállomány átlagéletkora 14,7 évről 12 évre csökkent.

„A most átadott 3 új járművel együtt 2018 óta pedig már 43 autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a megyében élők számára. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, az autó helyett válasszák az autóbuszos közlekedést, hisz a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton” – fogalmazott.

A MÁV—Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2015-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében — tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően — 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet.