Kriptovalutával csaptak be egy békéscsabai férfit

kripto valuta, átverés Illusztráció: Pixabay

Kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 29 éves büntetlen előéletű miskolci illetőségű, de budapesti tartózkodási helyű férfival szemben, aki kriptovalutával csapott be egy békéscsabai férfit.

A terhelt az egyik ismerőskereső közösségi oldal egy zárt csoportjában régi papírpénz adásvételével összefüggésben került kapcsolatba a békéscsabai férfival; több ügyletet is kötöttek, amely során a terhelt a vételárat – megállapodásuknak megfelelően – covernot nevű kriptovalutában rendezte a sértett felé. Ilyen előzmények után a terhelt felajánlotta a sértettnek, hogy covernot kriptovalutát értékesít a számára, mégpedig 100.000.-Ft megfizetése esetén 1000 covernot kriptovalutát tud adni, amibe a sértett bele is egyezett.

hirdetés

A terhelt megtévesztette a békéscsabai férfit, mivel nem állt szándékában a kriptovaluta megszerzése és a sértett részére történő megküldése, arra lehetősége sem volt. Miután a sértett átutalta a pénzt a terhelt élettársának bankszámlájára, a terhelt a kriptovaluát nem küldte el a számára és valótlan kifogásokat hozott fel annak érdekében, hogy a megtévesztését fenntartsa és a felelősségre vonást elodázza.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit az ügy iratai alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében közérdekű munka büntetésre ítélje, és kötelezze őt a sértett részére okozott kár megtérítésére – tájékoztatta hírportálunkat dr. Havrán Ákos mb. főügyészhelyettes.