A megyében több intézmény is elnyerte a Zöld Óvoda címet

Zöld Óvoda Fotó: Pelsőczy Csaba

A tizenötödik alkalommal meghirdetett 2021-es pályázaton a „Zöld Óvoda”, a „Címmegtartó Zöld Óvoda” és az „Örökös Zöld Óvoda” címekről született ismét döntés. A program sikerességét mutatja, hogy a minősítést ez alkalommal összesen 190 óvoda nyerte el.

hirdetés

Ebből 42 óvoda először, 43 másodszor, 69 harmadszor. Míg 5 intézmény Címmegtartó és 31 az Örökös Zöld Óvoda címet kapta meg. 2016-tól Örökös Zöld Óvodáink száma is egyre nő, mára összesen 240 intézmény e cím birtokosa – mondta el az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Budapesten. Az Agrárminisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés. A tárca számos programja segíti a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását – mondta.

hirdetés

Rácz András a környezeti nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet Herman Ottót idézve. „Értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, a természethez”. Hiszen a szemléletformálásnak komoly pedagógiai munkával már az óvodában el kell kezdődnie. Ennek a pedagógiai munkának az eredményei láthatók itt a mai napon – közölte az államtitkár.

Rácz András kiemelte, hogy a Magyarországon az Agrárminisztérium fenntartásában működő tíz nemzeti parkunk kiváló lehetőségeket biztosít a környezeti nevelés terén. Éves szinten 1,6 millió látogatót fogadunk a nemzeti parkokban, ahol a környezeti nevelési programjainkon mintegy 200 ezer gyermek vesz részt – tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott, másik kiemelt bástyánk a környezeti nevelésben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az intézmény többek között a 15 éves múltra visszatekintő Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának is otthont ad. Az akkor 109 intézménnyel induló program mára a tízszeresére nőtt, így összesen 1075 óvoda tartozik a hálózatba – egészítette ki.

Lükőné Örsi Gabriella, a múzeum főigazgató-helyettes asszonya elmondta, a programban a helyi kulturális és természeti értékek védelmével kiemelten foglalkoznak. A gyermekeket már kicsi korban az egészséges életmód irányába terelik. A „Zöld Óvodás vagyok” rajzpályázaton készült alkotásokból egy kiállítás is megtekinthető a Múzeum épületében – hívta fel a figyelmet a főigazgató-helyettes.

A program célja a fenntarthatóságra nevelés, az óvodás gyermekek környezettudatos szemléletének, gondolkodásának megalapozása, alakítása. Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár közös programja segít a pedagógusok, a szülők, a helyi közösségek környezettudatosságának formálásában, a Zöld Óvodához tartozó lakóközösségek értékeinek megismerésében – tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóiroda.

Békés megyében első pályázóként Zöld Óvoda címet nyert a békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda Telephely. Ugyancsak Zöld Óvoda címet nyert, már másodszor a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Napközi Otthonos Óvodája és a Mezőberény Város Óvodai Intézménye Mosolygó Központi Óvoda. A harmadszor pályázók között nyert az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium- óvodai telephely.

hirdetés