A háború küszöbén: Putyin orosz katonákat indított Ukrajnába

Vlagyimir Putyin parancsára orosz csapatok vonulnak be a csak Oroszország által elismert kelet-ukrajnai népköztársaságokba „békefenntartónak”, miközben az orosz elnök arról beszél, hogy a szakadár területeknek jár egész Donyeck és Luhanszk megye. A nyugati országok szerint legfeljebb néhány nap, de akár csak néhány óra választ el az inváziótól – írja az RTL.hu.

hirdetés

Ahogy azt a portál összegzi, Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a két szakadár kelet-ukrajnai népköztársaság függetlenségét, ezzel utat nyitott a háború felé. Nem sokkal ezután, elrendelte, hogy orosz csapatok vonuljanak be „békefenntartóként” a szakadár területekre.

hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjjel videóüzenetben közölte: Ukrajna nem ad fel területet. Helyi beszámolók szerint éjjel robbanásokat lehetett hallani a szakadár területekről és a környékről.

Orbán Viktor hétfő éjjel a hírekre reagálva Facebook oldalán az alábbit írta:

Ma este telefonon egyeztettem az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről. Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak.

Közben a Twitterre posztoló ukránok szerint robbanások hallhatók Donyeckben és Luhanszkban. A posztok tanúsága szerint több közösségi médiumban is erről beszélnek a környéken élők, valamint több, fegyverre utaló hangról.

Videó tanúskodik arról, miszerint nagy létszámú hadoszlop indult el a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatti Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába. A harckocsikból, egyéb páncélozott járművekből és katonákból álló oszlop Donyeck központján kijevi idő szerint este tíz óra körül haladt át, és északnyugati irányba tartott, azaz a frontvonal felé.

 

 

hirdetés