Az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólít fel a spanyol kormány

rendkívüli, Ukrán válság, háború

Az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére és az orosz csapatok visszafordítására szólított fel Spanyolország kormánya csütörtök délelőtt kiadott hivatalos közleményében.

hirdetés

“Követeljük az ellenségeskedés azonnali beszüntetését, mielőtt szaporodna az áldozatok száma, valamint a csapatok térjenek vissza az Orosz Föderáció nemzetközileg elismert határai közé” – olvasható a dokumentumban. A spanyol kormány állásfoglalásában leszögezte: határozottan elítéli “az orosz katonai inváziót” Ukrajnában. “Ez teljesen indokolatlan, soha nem látott súlyú agresszió és a nemzetközi jog kirívó megsértése, amely veszélyezteti a globális biztonságot és a stabilitást” – fogalmazott a közlemény. A kormány hangsúlyozta: támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, továbbá szolidáris az ukrán néppel.

hirdetés

A tájékoztatás szerint néhány órán belül VI. Fülöp spanyol király részvételével összeül a spanyol nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassa a kialakult helyzetet. Pedro Sánchez miniszterelnök pedig jelen lesz az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek sürgősséggel összehívott csütörtöki csúcstalálkozóján, amely meghatározza az Unió válaszát erre “a tűrhetetlen katonai invázióra”.

“Az Orosz Föderáció jogellenes cselekménye súlyosságának megfelelő válaszlépésről egyeztetünk az európai uniós partnerekkel és a NATO-szövetségesekkel” – hangsúlyozta közleményében a spanyol kormány.vA spanyol külügyminisztérium éppen szerdán módosította a nemzetközi utazásokra vonatkozó ajánlását azzal, hogy már nem javasolja állampolgárainak az Ukrajnába utazást. Az ott tartózkodóknak azt tanácsolta: minél hamarabb hagyják el az országot.

Az orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében. Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

MTI

hirdetés