Von der Leyen: Brüsszel új, hatékony és célzott szankciókat javasol Moszkva ellen

Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. Hozzátette: “mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk a partnerekkel és szövetségesekkel.”

hirdetés

A bizottsági elnök kijelentette: “Ma kora reggel az orosz erők megszállták Ukrajnát, egy szabad és szuverén országot. Európa közepén ismét ártatlan nők, férfiak és gyermekek halnak meg vagy féltik az életüket. Elítéljük ezt a barbár támadást és az annak igazolására használt cinikus érveket” – fogalmazott.

Von der Leyen felhívta a figyelmet: “Nem hagyjuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lerombolja azt a biztonsági struktúrát, amely az elmúlt évtizedekben békét és stabilitást biztosított Európának, és azt sem, hogy a jogállamiságot az erő és a kegyetlenség uralmával váltsa fel. Az EU Ukrajna mellett áll, Ukrajna győzni fog.”

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő úgy nyilatkozott, hogy az új büntetőintézkedések sora, amelyet az EU-tagállamok vezetői csütörtök este vitatnak meg, a “legkeményebb szankciócsomag az EU történelmében.” “Európa legsötétebb óráját éli át a második világháború vége óta. Ezért az orosz vezetést nagyszabású elszigeteltség fogja sújtani” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az unió új segélycsomagot is előkészít, és aktívan támogatja az evakuálási műveleteket az orosz támadás által érintett területeken.

MTI