Pályázatok beadásáról és teremnévadásról is döntöttek a békési képviselők

békési Fotó: Körös Hírcemtrum

A napokban tartotta meg soron következő ülését a békési képviselőtestület. A legfontosabb pontokról pedig Kálmán Tibor polgármester tájékoztatta a lakosságot.

Az ülés központi témája a város 2022-es költségvetésének elfogadása volt. A bevételi és kiadási főösszeg 5.139.244.368 forint. Ez a szám közel 190 millió forinttal több normatívát jelent, mint 2021-ben. De az emelt bérek és a hozzá kapcsolódó teendők szükségessé is teszik ezt a plusz forrást – emelte ki Kálmán Tibor. A költségvetés szigorú, de tartható, a városi intézményekkel történt egyeztetéseket követően állt össze. Az összeg azt vetíti elő, hogy a város idén is előrébb tud lépni, a feladatellátás mellett a fejlődésre is van lehetőség. Megmarad a költségvetésben az összes jóléti, ifjúsági vagy szociális támogatás, amelyre az előző években is számíthatott a lakosság.

hirdetés

Szintén hallhatta a testület a kulturális intézmények 2021. évi tevékenységét összefoglaló beszámolót. Egy új kulturális nonprofit kft. került felállításra, amely összefogja a kulturális központot, a könyvtárat, a Civil Házat, illetve a múzeumot. Tavaly még külön működtek ezek az intézmények, mindegyikkel kapcsolatban számos dicsérő szó hangzott el az ülésen.

Elfogadták a képviselők a Top Plusz pályázatok következő beadható körét. Három anyagot már beadott az önkormányzat, most újabb hétre bólintott rá a testület. Összesen több mint 2,2 milliárd forint forrást remél a település, melyet többek között belterületi utak aszfaltozására, a rendelőintézet belső felújítására, a dánfoki üdülőközpont fejlesztésére, és társadalmi integrációs feltételek megteremtésére fordítana.

Egy határozati javaslat is született az ülésen. Irányi Dániel születésének 200. évfordulója alkalmából Békés egykori országgyűlési képviselője nevét viseli ezentúl a polgármesteri hivatal díszterme. Irányi Dániel mind Békés, mind Magyarország történetének fontos szereplője volt, aki több évtizeden keresztül szolgálta és képviselte a város érdekeit.