Szijjártó: Robosztus szankciós csomag lesz

szijjártó Fotó: kormany.hu (archív)

Arról döntöttek az uniós állam- és kormányfők, hogy “robosztus szankciós csomag lesz”, amely figyelembe veszi a fokozatosság elvét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett pénteki videóban.

A tárcavezető a Brüsszelben rögzített nyilatkozatban kifejtette: a külügyminiszteri tanácsülés jelentőségét az adja, hogy ezen fogják meghozni a végső döntést az Oroszországgal szemben életbe lépő szankciós csomagról – közölte. Emlékeztetett: csütörtökön az állam- és kormányfők megállapodtak, hogy “robosztus szankciós csomag lesz” és hogy ez figyelembe veszi a fokozatosság elvét. Csütörtök éjjel megkapták az előterjesztést, ennek a jogi átnézése megtörtént – magyarázta. Hozzátette: az állandó képviselők tanácsa nemrégiben ülésezett és a szankciós előterjesztés most végleges formájában kerül a külügyminiszteri tanács elé.

hirdetés

A miniszter úgy fogalmazott, “természetes, hogy lehetnek különböző megközelítések, lehet, hogy valaki még ennél is szigorúbb csomagot szeretne, lehet, hogy valaki szeretné a fokozatosság elvét figyelmen kívül hagyni és már most minden létező szankciós intézkedést bevetni”.

Kiemelte: “mi magyarok az egység pártján állunk”, lehetnek különböző megközelítések, “de a szomszédságunkban háború van”, tehát az erős és egységes válaszon kell most lennie a hangsúlynak. “Szeretnénk, hogyha egység lenne” és Magyarország részese is lesz ennek az egységnek – jelentette ki.


MTI