Dr. Szabó Ervin: Felszámoljuk azt az urambátyám rendszert, amit Simonka György meghonosított

ellenzéki sajtótájékoztató Orosházán, összefogás Orosházán, Szabó Ervin, választás Fotó: Körös Hírcentrum

A Párbeszéd Magyarországért Párt Békés megyei szervezete taggyűlést tartott Orosházán, ahol megbeszélték a tavalyi és ez évi feladatokat. Ezt követően sajtótájékoztatót tartottak, amelyre meghívták a Békés megyei 4. sz. választókerület ellenzéki előválasztásának győztesét Dr. Szabó Ervint is. Jelen volt még dr. Szelényi Zoltán (Független), Sebők Éva (Momentum), Harasztos Sándor a Békés megyei Párbeszéd alapszervezetének vezetője, valamint a Párbeszéd pártigazgatója, Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő.

A beszélgetés során több témát érintettek, így például: falvak felzárkóztatása, fiatalok itt tartása, új támogatási rendszerek létrehozása, oktatás, egészségügy, a magyar média állapota, szövetkezeti rendszerek visszaállítása.

hirdetés

Dr. Szabó Ervin kifejtette, reményeik szerint április 3-án győzni fognak és megkezdődhet a közös, érdemi munka. Mint mondta, Dél-Békés az ország egyik legelmaradottabb térsége, elengedhetetlen a felzárkóztatás. Meg kell állítani az elvándorlást és vissza kell csábítani a fiatalokat.

Nagyon fontosnak érzem, hogyha az első intézkedések egyikéről beszélünk, akkor ezt az urambátyám rendszert, amit Simonka György meghonosított, felszámoljuk. Fontos, hogy az egészségügyi rendszerünket rendbe rakjuk és a szolgáltatás színvonalát emeljük. A várólistákat meg kell szüntetni, az orvoshiányt rendezni kell.

„Szükséges, hogy Dél-Békés elszigeteltségét felszámoljuk, ehhez megfelelő úthálózat szükséges. Tranzitutat fogunk létrehozni Battonya határátkelőtől a szarvasi M44-es felágazásáig. Fontos, hogy a mezőgazdaság tekintetében felszámoljuk azt a kizsákmányoló rendszert, amely ebben a térségben uralkodik. Vissza kell adni a földet azoknak, aki tényleg itt dolgozik és biztosítani kell a megélhetésüket. A feldolgozóipart életre kell hívni, hiszen ez a térség régen oly híres volt erről. Ez sok-sok új munkahelyet fog teremteni.”

„A legfontosabb célunk, hogy a gyermekeink ebben a térségben maradjanak, akik pedig elmentek, visszajöjjenek. Mindehhez az is elengedhetetlen, hogy az itteni béreket elkezdjük felzárkóztatni„ – fogalmazott dr. Szabó Ervin. Hozzátette, hogy egy bérlakás-építési programban is gondolkodnak. Mint mondta, az önkormányzati bérlakás állomány „szerény és felújításra szorul.„

Az oktatás állapotára vonatkozó kérdésünkre kifejtette:

Ugyan olyan rossz állapotban van, mint az egészségügy. Az oktatás nagyon nagy problémákkal szenved. A pedagógusok nincsenek megbecsülve. Vissza kell adni a szakmának azt a megbecsülést, amely korábban, az elmúlt évtizedekben jobban megvolt. Nem csak a munkakörülményeken kell változtatni, hanem a béreket is

– mondta. Sebők Éva csatlakozva dr. Szabó Ervin gondolataihoz hangsúlyozta: a pedagógus társadalomban jelenleg egy nagyon komoly elégedetlenség van. A pedagógusok sztrájkját a kormány korlátozta, ellehetetlenítette.

A sztrájk alapjog. Azt látom a jelenlegi oktatási rendszeren, hogy azért kell sztrájkolni, hogy legyen, aki tanítson a jövőben is. Hogy el tudjon indulni az oktatás egy jobb irányba, ahhoz szükség van arra, hogy a tanárokat felnőttként kezeljük. Rendkívül sok kiváló pedagógus van itt a térségben és országosan is, akik képesek meghatározni, hogy milyen tankönyvből célszerű annak a konkrét diákközösségnek tanítani, akik rájuk vannak bízva. Jelenleg ez a szabadság el van véve a pedagógusoktól, ami sértő az ő szakmaiságukra nézve, ami nehezíti a mindennapi munkájukat.

„El kell indítani az oktatást egy progresszívabb irányba. Klasszikus referencia erre a finn oktatási rendszer. Jelenleg a magyar oktatási rendszer kiemelkedő abban, hogy újratermelje azokat a társadalmi különbségeket, amelyekbe a gyermekek beleszülettek. Nem képes a tehetségeket felemelni, a lemaradókat pedig szinten tartani, vagy felhozni az osztályközösség szintjére. Megváltozott a világ. Egy másfajta oktatási rendszerre van szükség, mint 80 évvel ezelőtt volt. Én azt gondolom, hogy az ellenzék közös oktatási programja egy nagyon ígéretes irányt visz, fontos és érdemes támogatni” – fogalmazott Sebők Éva.

Dr. Szelényi Zoltán kifejtette, egyetért a pedagógusok követeléseivel. „Az a fajta életpályamodellnek csúfolt rendszer, amit a jelenlegi kormányzat kidolgozott számukra, tarthatatlan” – tette hozzá.

A magyar média állapotára vonatkozó kérdésünkre dr. Szabó Ervin elmondta:

Mint ahogy a társadalmi légkört szabadabbá kell tenni, úgy a média világát is szabadabbá, színesebbé kell tenni.

Konkrétumokról nem beszélt, mint fogalmazott az ellenzék szakpolitikusai fogják megvizsgálni a témakört.  Dr. Szelényi Zoltán szerint azt a fajta médiabirodalmat, amit a Fidesz kiépített – ahol gyakorlatilag a vidéki lapok csak klónok és valahol egy tartalomgyártó készíti a híreket – meg kell szüntetni. Meg kell szüntetni azt a fajta fake news gyárat, ami az állami médiában jelenleg érvényesül.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás irányába kell elmozdulni, a médiafelügyeletet független szakértőkkel kell feltölteni a jelenlegi pártkomisszárok helyett.

– mondta. Sebők Éva úgy látja, leuralja a hirdetési piacot az állami hirdetés, ami torz viszonyokhoz vezet és növeli a médiumok kitettségét, ami egyetlen szereplőnek sem jó. „Amennyiben egy egészséges hirdetési piac tudna működni és az állami hirdetéseket nem a médiumoknak a viselkedése, hanem az olvasottsága, vagy a közhasznúsági minősége határozna meg, akkor a médiapiac egy sokkal egészségesebb működést tudna magának létrehozni” – fogalmazott.

Egyetértve dr. Szabó Ervin korábbi kijelentéseivel elmondta, a munkaerőpiac egy nagyon kritikus kérdés. „Nagyban függünk nagy munkáltatóktól, ami egy veszélyes helyzet. Nem szabad ennyire kiszolgáltatva lennünk egy-egy nagy munkáltatónak. A térség munkaerő piacának az egyik fontos kihívása, hogy nagyon sok a műszakos állás, ami egyes munkavállalói csoportokat teljesen kizár ezek közül az állások közül” – emelte ki, hozzátéve, hogy szükséges a diplomások helyben tartása is.

Dr. Szelényi Zoltán az egészségügy témakörében kifejtette: rendkívül sok tennivaló van.

A fő cél az, hogy egy kockázatközösségen alapuló és mindenki számára egyenlő esélyeket nyújtó, társadalombiztosításon alapuló, állami egészségügyi ellátórendszert hozzunk létre. A térségben, de országosan is a háziorvosi kar rendkívül elöregedett. A háziorvosok átlagéletkora 50 év fölött van és nagyon sok a betöltetlen praxis. Az alapellátást kell legelőször helyreállítani: ösztöndíj programokkal, orvoslakások biztosításával.

„Egy decentralizált, jól ellenőrzött, jó minőségbiztosítással rendelkező egészségügyi rendszert kell létrehozni. Olyat, amelyben az olyan kisvárosi kórházaknak is megvan a helye, mint az orosházi, Dr. László Elek Kórház. Vissza kell adni az önkormányzati fenntartói jogokat. Létre kell hozni egy egészségügyi minisztériumot, ahol szakemberek, szakmai standardok alapján fogják a jövő egészségügyét irányítani. Szeretnénk a szociális ellátóosztályt is fejleszteni, különösen az olyan régiókban, ahol sok idős, magányos ember van. Nekik megfelelő szociális elhelyezést, megfelelő otthoni gondozást szeretnénk nyújtani. Ennek a hálózatnak a kidolgozása az új kormányra marad, erre készülünk” – szögezte le.

Kocsis-Cake Olivio szerint korszakváltásra van szükség. „A hatalom emberei a kiváltságosokat képviselik a parlamentben, ezt a korszakot le kell zárnunk. Azért ülünk itt, mert sokkal jobban szeretjük a hazánkat annál, hogy pár véleménykülönbség miatt ne tudnánk együttműködni. Magyarország bajban van és ez a térség is bajban van. Olyan képviselők kellenek, akik a helyi embereket képviselik, nem pedig csak a gombokat nyomogatják” – vélekedett. Meggyőződése, hogy dr. Szabó Ervin a helyi emberek érdekeit vinné be a parlamentbe, a Párbeszéd éppen ezért őt ajánlja és a kormányváltás érdekében kérnek mindenkit, hogy támogassák őt.