Tovább bővült a tűzgyújtási tilalom alá vont terület Magyarországon

tűzgyújtási tilalom Illusztráció: Pixabay

2022. március 5-től újabb öt megyére (Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Szolnok) terjesztette ki a hatóság a tűzgyújtási tilalmat a hűvös, csapadékszegény időjárás miatt. A korábban elrendelt korlátozás változatlanul érvényben marad hazánk hat megyéjében.

A hűvösebb időjárás és a szórványos csapadék mellett számottevő, országos csapadék továbbra sem volt és a hétvégére sem várható. Nem segíti a tűzkockázat csökkenését az élő biomassza kifejlődése, valamint a holt biomassza 10 százalék alatti nedvességtartalma sem. Ezért – a meglévőkön kívül – Magyarország további öt megyéjében indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbeléptetése.

A Nébih, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. március 5-től elrendelte a tűzgyújtási tilalmat Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Veszprém megyékben is. Ezenkívül a hatóság fenntartja a régebben elrendelt tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Felhívják figyelmet, hogy a tűzesetek nagy részét a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint. De ezek a tüzek ugrótűz formájában akár az erdőterületekre is könnyen átterjedhetnek. Különösen a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek. Felelős magatartásunkkal és a tűzgyújtási tilalom betartásával hatalmas erdőterületeket óvhatunk meg a pusztulástól!

Forrás: Nébih