Mégsem négynapos a négynapos kamionstop

forgalmirend, közlekedés, Kígyósi út Illusztráció: Körös Hírcentrum

Csütörtök este, rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely azokat az új szabályokat, amelyek biztosítják a benzinárstop fenntartását. Közölte azt is, hogy a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendel el a kormány, ám másnap némi korrigálásra került sor.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteki közleményében azt írja, a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása pénteken 22 órától kedden 22 óráig tart a nemzeti ünneppel négynaposra hosszabbodó hétvégén. A kamionstopot vasárnap és hétfőn éjjel tíz-tíz órás időtartamban, este 22 órától reggel 8 óráig felfüggesztik. A korlátozás alól a hosszú hétvégén mentesülnek a napi fogyasztási cikket szállító járművek is.

A szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai fuvarozó vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg feladataikat, a kevésbé forgalmas éjszakai órákban célba juttathassák a rájuk bízott árukat.

A korlátozás alól az általános szabályok szerint mentesülnek többek között az élő állatot, gyorsan romló élelmiszert vagy üzemanyagot, tüzelőanyagot szállító járművek is. A kamionstop nem vonatkozik a humanitárius küldeményekre, így az Ukrajnából menekülőknek gyűjtött adományokra sem. Ezen a hétvégén megszakítás nélkül közlekedhetnek a napi fogyasztási cikket szállító tehergépkocsik is.