Ungvár polgármestere: a város nem képes több menekültet befogadni

Ungvár Az orosz-ukrán háború elől Donyeck és Luhanszk megyéből elmenekült emberek egy ungvári gimnázium tornatermében kialakított menekültszálláson. Fotó: MTI/Nemes János

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy Kárpátalja megyeszékhelye képtelen több menekültet elszállásolni és ellátni. Ezért a környező kistérségek vezetőinek közreműködését kérte a Kárpátok hágóin túlról érkező menekültáradat befogadásában.

Ungvár polgármestere üzenetében elmondta, hogy a város minden lehetséges segítséget megad a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülő embereknek. De a 115 ezres városban a menekültek száma meghaladta a 30 ezret, közülük ötezer személyt teljes egészében az önkormányzat lát el. Bohdan Andrijiv elmondása szerint a többiek szállodákban, hostelekben, bérelt lakásokban, ismerősöknél, rokonoknál laknak.

hirdetés

Ungvár lehetőségei kimerültek, ezért “kérem a kistérségek vezetőit, segítsenek a menekültek ideiglenes elszállásolásában, vagy abban, hogy eljussanak a határra, ha el akarják hagyni az országot” – mondta a városvezető, aláhúzva, hogy mind Szlovákia, mind pedig Magyarország befogadja a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat. A legutóbbi közgyűlésen elhangzott, hogy testvérvárosként Békéscsaba önkormányzata is felvette a kapcsolatot az ungvári városvezetéssel, és amiben tud, igyekszik segíteni.

Ungvár polgármestere felszólította a lakosságot, hogy takarítsák ki a tömbházak pincéit és légiriadó esetén ott keressenek menedéket. Legutóbb március 12-én, szombat hajnalban budapesti idő szerint 4 óra 30 perckor szólaltak meg a légvédelmi szirénák Kárpátalja több településén, majd két óra elteltével lefújták a riadót.

A városban a helyzet nyugodt, kijárási tilalmat egyelőre nem rendeltek el. De ajánlott, hogy 22 óra után senki se tartózkodjék az utcán. A kereskedelmi és szolgáltató egységek nyitvatartási idejét is ennek megfelelően korlátozták. A közterületeket fegyveres járőrök felügyelik. A március elsején bevezetett teljes alkoholtilalom továbbra is érvényben van Kárpátalja összes településén – írja az MTI.