Többen képviselték Békéscsabát a Dobó Európa Kupán

Dobó Európa Márton Anita / MTI/Czeglédi Zsolt (archív felvétel)

A Dobó Európa Kupa első, szombati napján a portugáliai Leiriában a 24 éves Halász Bence megnyerte a kalapácsvetést, amivel a dobó EK-k történetének 11. magyar aranyérmét gyűjtötte be. Békéscsabát Márton Anita és Bogdán Annabella képviselték, a 8. és a 10. helyen zárva versenyszámaikban.

hirdetés

A nap első magyar érdekeltségű eseménye a férfiak U23-as diszkoszvetése volt, ahol Péringer Márk a 9. helyen zárt 47,47 méteres dobásának köszönhetően. Beregszászi Renáta szintén az U23-asok között állt dobókörbe súlylökésben, aki a 13. pozíciót szerezte meg utolsó kísérletére elért 13,91 méterével. Kora délután következett a nap egyik legjobban várt versenyszáma, a férfi kalapácsvetés, ahol két magyar induló is megmérettette magát. Halász Bence a második sorozatban 75,78 méteres dobásával átvette a vezetést, majd a negyedikre 76,69 méterre javította legjobbját, amivel bebiztosította a győzelmét.

hirdetés

„Jól éreztem magam a versenyen annak ellenére is, hogy végig szakadt az eső. Jobb eredményre számítottam, de ezek között a körülmények között ez most nem tudott kijönni belőlem. Elégedett vagyok, hogy sikerült megnyerni a versenyt. Fontos mérföldkő ez a siker a számomra, ami egyben remek visszacsatolás is abban, hogy jó úton járunk. Még csak a felkészülés közepén vagyunk, az igazán fontos versenyek a nyáron lesznek majd, bizakodva várom azokat is” – értékelt az atlétika.hu-nak a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes sportoló.

A Szombathelyi Dobó SE kiválósága Pars Krisztián (2004, 2009, 2011, 2013, 2015, 2016), Kürthy Lajos (2009), Márton Anita (2017, 2018) és Huszák János (2021) után az ötödik magyar lett, aki aranyérmet nyert a Dobó Európa Kupák történetében. A férfi kalapácsvetés másik magyar résztvevője, Rába Dániel 71,89 méterrel a 12. lett. Halász Bence mellett a dobogóra a spanyol Javier Cienfuegos, illetve a svéd Ragnar Carlsson állhattak még fel.

A békéscsabai Bogdán Annabella 50,93 méteres teljesítményével a 10. helyen zárt gerelyhajításban. A férfiak diszkoszvetésében Szikszai Róbert 59,20 métert dobott, amivel a 8. lett. A versenyt meglepetésre nem az olimpiai bajnok Daniel Stahl, hanem a szlovén Kristjan Ceh nyerte meg.

Márton Anita 16,57 méterrel megnyerte a B-döntőt súlylökésben, amivel összesítésben a 8. helyen végzett. Ugyanebben a számban Veiland Violetta is ott volt a mezőnyben, aki 15,08 méteres eredményével a 13. lett. Doma Benedek 67,60 méteres dobásával a 7. pozícióban zárta az U23-as kalapácsvető versenyt.

Halász Bence szombati győzelme után vasárnap sem maradtunk dobogós helyezés nélkül, Herczeg György harmadik lett a gerelyhajítók U23-as versenyében. Rögtön a második nap első magyar indulója fantasztikus teljesítménnyel jelentkezett a Dobó EK-n. Az alig 17 esztendős Herczeg György a mezőny legfiatalabbjaként a harmadik helyen zárt. Az FTC tehetsége a második sorozatban 74,25 méteres dobásának köszönhetően pár pillanatra vezette is a versenyt, végül a 77,21 méterrel diadalmaskodó francia Teura’itera’i Tupaia és a portugál Leandro Ramos (76,48 m) mögött a második lett. Herczeg legjobb dobását harmadikra mutatta be, amikor 74,87 méterre hajította a gerelyt.

„Elég izgalmas és szoros verseny volt a mai, a hőmérséklet megfelelő volt a versenyzéshez. Az elmúlt napokkal szemben nem volt csapadék, ami szintén segítette a dolgunkat. A célom egy új egyéni csúcs lett volna, de mivel meglett a harmadik hely, ezért így is boldog és elégedett vagyok a teljesítményemmel” – értékelt az újdonsült bronzérmes az atlétika.hu-nak a verseny után. “Sok mostani ellenfelemmel már a tavalyi U20-as Európa-bajnokságon is találkoztam, így nem volt teljesen ismeretlen a mezőny. Ez volt pályafutásom eddigi legjobban sikerült versenye nemcsak a helyezésemet, de a verseny szintjét is figyelembe véve. Fontos állomás volt ez a nyári kolumbiai U20-as világbajnokság előtt a számomra” – tekintett előre az U20-as magyar csúcstartó atléta.

A hozzá hasonlóan szintén 17 éves Csatári Jázmin a felnőttek között állhatott dobókörbe kalapácsvetésben, és 61,50 méteres eredménnyel a B-döntő 7. helyén zárt, ami összesítésben a 20. pozíciót jelentette a számára. Gyurátz Réka ugyanebben a számban a 10. lett, 67,96 méteres teljesítménnyel.

Tóth Balázs a súlylökők U23-as versenyében 17,68 métert dobott a harmadik sorozatban, aminek köszönhetően a 6. pozíció lett az övé. Kerekes Dóra 51,02 méterre javította idei legjobbját, amivel a 9. helyen zárta a diszkoszvetés B-döntőjét – összesítésben a 21. pozícióban végzett. Fischer Márk 17,11 méterrel a 21. lett a felnőttek között súlylökésben. A Dobó EK utolsó magyar fellépője Németh Zsanett volt, aki remekül sikerült 63,75 méteres utolsó dobásával a 4. lett a kalapácsvetők U23-as versenyében.

A magyar csapat mérlege egy aranyérem és egy bronzérem a teljes hétvége során. Ezzel a 2022-es Dobó Európa Kupa éremtáblázatának 6. helyén zártunk!

hirdetés