Több mint 2022 kvaszienka készült és fogyott a tótkomlósi fesztiválon

kvaszienka Fotó: Körös Hírcentrum

Március 19-20-án hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal szervezték meg a Kvaszienka Fesztivált Tótkomlóson.

hirdetés

Természetesen a rendezvény főszereplője az annak nevet adó szlovák finomság volt, de számos fellépő, program és nemes célok is jellemezték a hétvégét. Például hivatalos rekordkísérletben regisztráltan elkészült 2022 darab kvaszienka, amelyet a rendezvényre kilátogatók el is fogyasztottak. Egy 5-8 éves álom vált valóra ezen a hétvégén – árulta el Mucsi Balázs, a Tótkomlósi Patrióta Alapítvány elnöke, a fesztivál főszervezője.

hirdetés

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a megnyitón kiemelte, a szövetség részben Tótkomlósról indult el, fontos bázisa és gyökere van jelenleg is a településen. Amikor Mucsi Balázs megkereste azzal, hogy szeretné létrehozni ezt a fesztivált, visszanyúlva a térség régi gyökereihez, még közelebb hozva a szlovák és magyar hagyományokat a gasztronómián keresztül, azonnal támogatták a kezdeményezést. Ha pedig a jövőben is folytatódni fog, a szövetség támogatására akkor is számíthatnak majd.

Prohászka Béla Venesz díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke elárulta, ő személyesen a kvaszienka receptjét nem tudja megosztani a közönséggel, de a fesztiválon számtalan kiváló receptet el lehet kérni a felsorakozó készítőktől, ugyanis mindenki egy kicsit máshogy álmodta meg a saját gombócát. Az biztos, hogy a Guiness rekordot felállító 2022 kvaszienkához több mint 50 kilogramm liszt, 25-30 liter tej, 120 darab tojás, 2,5 kilogramm élesztő, ízlés szerint só és cukor kellett. De felhasználtak még 5-5 kilogramm kakaót, diót és mákot is.

Mucsi Balázs beszédében elsőként kiemelte, hogy az alapítvány célja idővel a tótkomlósi értékek bemutatása, a helyben maradás elősegítése lesz, de még csak formálódik ez a közösség. A fesztiválra is azért van szükség a településen, hogy ezek az értékek megmutatkozzanak, a gyökerek mélyüljenek. Azt Mucsi Balázs is elismerte, hogy egységes kvaszienka-recept nincs, de mindegyik jó. Megosztotta továbbá, hogy a teljes fesztivált ingyenessé tették, hogy minél szélesebb körben érje el a lakosságot, minél többen ki tudjanak látogatni. Nagyon sokan álltak a rendezvény mögé, árusok, termelők, támogatók egyaránt.

A fellépők is sok érdeklődőt vonzottak, de Tótkomlós saját sztárjai is helyet kaptak az eseményen: a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és a Komlós Néptánc Egyesület szintén bemutatkozott. A fesztivál második napja a helyi értékekről és a gazdákról szólt. Az ő termékeik is megjelentek például a látványkonyhában.

hirdetés