Dr. Orosz Tivadar: A járványhelyzetre adott reakciók határozták meg a 2021-es évet

járványhelyzet Fotó: Körös Hírcentrum

2021-ben továbbra is a járványhelyzet befolyásolta leginkább az évet. A pandémia gazdaságra gyakorolt hatásának mérséklése volt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legfontosabb feladata – emelte ki dr. Orosz Tivadar, a megyei kamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román tagozatának elnöke.

hirdetés

Szorosabb párbeszédre volt szükség a vállalkozókkal – részben azért, hogy valós képet kapjanak a gazdasági helyzetről, részben pedig azért, mert így derülhetett ki, milyen intézkedésekre van szükség a válsághelyzet kezelésére. Hitelek, támogatási kiírások jelentek meg, amelyek segítették a vállalkozásokat. A kamarai tevékenységet, szolgáltatásokat is át kellett szervezni, a személyes jelenlétet visszaszorították. A hazai és nemzetközi találkozók a virtuális térbe kerültek.

hirdetés

A szervezeti egységek változatlanul működtek tovább, többek között a szakképzés tekintetében. A megyei kamara a gyakorlatban továbbra is részt vett a tanulói munkaszerződések megkötésében, amelyek felváltották a tanulószerződéseket. A pályaorientációs feladatok kiemelt szerepben voltak, bár ezek is átalakultak a tavalyi évben. A gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése változatlanul fontos feladat volt.

2022-ben egyelőre zavartalanul folynak a szakmai versenyek, remélhetőleg a Szakma Sztár Fesztivált már meg tudják majd rendezni. A szakképzési munkaszerződések elősegítése érdekében a gyakorlati oktatói képzések, a mesterképzések továbbra is folynak. A tanulói munkaszerződések számával egyelőre nem elégedettek, ezen igyekeznek folyamatosan dolgozni. A pályaorientáció állandóan változik, szeretnék minél kisebb korban bevonni ebbe a gyerekeket. De a szülők megszólítására is egyre nagyobb hangsúlyt igyekeznek fektetni.

Az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a térségi fejlesztések új képzési irányokat generálnak. Több munkahely jelezte, hogy felnőttképzési formában szüksége lenne új szakmák, szakirányok oktatására. Továbbá a felsőoktatás tekintetében is napirenden van a duális képzés erősítése. Dr. Orosz Tivadar jónak ítéli a megyei szakképzés jelenlegi helyzetét. Nemcsak a létszámokat, hanem a fejlődési utat nézve is.

A teljes interjú itt meghallgatható:

hirdetés