Romániában a rendszeres tesztelést és a maszk önkéntes viselését szorgalmazzák a hatóságok

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Romániában a rendszeres tesztelést és a maszk önkéntes viselését ajánlja a lakosságnak az egészségügyi miniszter az ismét erősödő koronavírus-járvány elleni védekezés eszközeként, miközben az oltási program az általános érdektelenség miatt szinte teljesen leállt.

hirdetés

Alexandru Rafila szerdai sajtóértekezletén elmondta: nemcsak Romániában nőnek az esetszámok, hanem általános európai jelenségről van szó. Mivel Romániában már nem hosszabbították meg a két hete lejárt egészségügyi veszélyhelyzetet, a kormánynak nincs már jogalapja kötelező óvintézkedéseket bevezetni, ezért az önkéntes védekezés fontosságáról próbálja meggyőzni az embereket. A tárcavezető “nagyon komolyan ajánlja” az egyéni óvintézkedések megtartását: a maszk viselését a tömegközlekedési járműveken, a zsúfoltság kerülését, és a távolságtartást.

hirdetés

Az egészségügyi tárca nem építette le “Covid-eszköztárát”, ami a tesztelést, diagnosztizálást, és kezelést illeti, és továbbra is “bátorítja” a tesztelést a járvány ellenőrzés alatt tartása érdekében – magyarázta Rafila. Hozzátette: a fertőzések száma “szokás szerint” a nagyvárosokban – Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron – kezdett erősen emelkedni.

A tárca szerdai jelentésében szereplő 4521 új eset harminc százalékos növekedés az utóbbi két hét átlagához képest. A többi mutató egyelőre csökkenőben van: a kórházakban ápolt koronavírusos betegek száma húsz százalékkal, az elhalálozások átlaga harminc százalékkal csökkent az utóbbi héten. A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság most már nem naponta, hanem hetente közöl friss adatokat. A legutóbbi összegzés szerint a március 14-20. héten alig több mint kétezerrel nőtt a beoltottak száma, ez egyetlen századszázalékos növekedést eredményezett az átoltottságban. A 19,3 milliós Romániában a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,8 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni oltást.

A hatóságok már hetek óta arról beszélnek, hogy a kampányszerű oltási programot felfüggesztik és a koronavírus elleni vakcina beadását is a háziorvosi rendelőkre bízzák, a többi oltáshoz hasonlóan. Az egészségügyi miniszter szerint azonban az átállás időigényes, addig is lehet még koronavírus elleni oltásra jelentkezni az egészségügyi intézményekben kialakított oltóközpontokban, amelyek még nem függesztették fel tevékenységüket.

MTI

hirdetés