Vízutazó címmel nyílt kiállítás a gyulai Tájvízházban

Szabó János, Tájvízház Gyula, kiállítás Szabó János a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója / Fotó: Körös Hírcentrum
hirdetés

A Víz Világnapja alkalmából, Vízutazó címmel nyílt kiállítás a gyulai Tájvízházban. A kiállításon a hosszúfoki Bodoki Károly Vízügyi Múzeumban megtalálható vízügyes tárgyi emlékeket állították párba a napjainkban használt eszközökkel.

A Víz Világnap minden évben március 22-én kerül megrendezésre. Ez egy ENSZ világnap, ami 1993-ban indult, és amellett, hogy ünnepli a vizet, felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül.

hirdetés

A kiállítást Gyalogné Veres Katalin, Egri Ágnes és Piros Kata hegedűjátékával nyitották meg. Ezt követően Szabó János a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója mondott néhány szót a tárlatról. Elmondta, több olyan, a régmúltból származó tárggyal is találkozhatunk, amelyekkel még ő is dolgozott, de ma már ezek az eszközök múzeumi darabok. A régen használatos megoldásokat a ma is használt eszközökkel párba állítva könnyen nyomon követhető, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban.

Ugyanakkor olyan eszközöket is láthatunk, amelyek a hosszú évek alatt lényegében semmit sem változtak. Ilyen például a karóverő sulyok. Szabó János elmondta, ezek a mai napig megtalálhatóak a gátőrházak szertáraiban, azonban nem igazán használják már őket. Vannak már kiváltó eszközeik, viszont egy gyors árvíz esetén azonnal bevethetőek.

A számítógépek korában digitális alapon történik a rajzolás, tervezés. A kiállított tárgyak között szerepel egy billenthető tervező-rajzasztal és a hozzá tartozó vonalzók és kiegészítők. Sokáig papír alapon terveztek a szakemberek, ám az említett eszközöket ma már nem használják. Napjainkban tervekkel sok esetben nyomtatott formában sem találkozunk.

Futó Szöveg
ÁRKÁD SZEGED * KARÁCSONYI MŰSOR: December 02. 16:30 Takács Nikolas * December 03. 14:00 100 Folk Celsius * December 09. 16:30 Margaret Island Akusztik * December IO. 14:00 Csiga Duó Gyermekzenekar * December 16. 16:30 Veréb Tamás akusztikus koncert * December 17. 14:00 Alma Együttes * December 23. 16:30 Pál Dénes * KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS GYEREKEKNEK: november 29. és december 23. között. szerdától-péntekig: 16:00-19:00 szombat-vasárnap: 10:00-18:00 marquee { font-size: 18px; color: #cf975a; /* Ez a hexa kód Árkád színt reprezentálja */ white-space: nowrap; padding: 10px; }

Nagy változás állt be a vízhozammérés témakörében is. A régen használt eszközök igénybevételekor fennállt a pontatlanság veszélye, ezzel szemben az új műszerek precízebbek, adott esetben az értékek azonnal leolvashatóak a kijelzőről. Ugyanígy a vízminőség ellenőrzése. A vízmintát a modern eszközökbe bejuttatva, azonnal pontos eredményeket kapunk.

A fejlődés sorából a földmérő műszerek sem maradtak ki. A műholdas technológia fejlődésével jóval egyszerűbb a különböző mérések elvégzése. Szabó János ugyanakkor hangsúlyozta, hiába az új készülékek, a megfelelő szakemberekre továbbra is nagy szükség van.

A tárlat április 17-ig látogatható a gyulai tájvízházban.

Tájvízház Gyula, kiállítás
Tájvízház Gyula, kiállítás
Tájvízház Gyula, kiállítás
Tájvízház Gyula, kiállítás
Tájvízház Gyula, kiállítás
Tájvízház Gyula, kiállítás
Tájvízház Gyula, kiállítás
Tájvízház Gyula, kiállítás

hirdetés