Sokszor a minimális sebességtúllépés is nagy jelentőséggel bír

rendőri ellenőrzés, speedmarathon Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Csütörtök reggel 6 órától péntek reggel 6-ig speedmarathon elnevezésű, sebességellenőrző akciót tart a rendőrség az egész országban.

A közlekedők ezúttal előre értesülhettek, hogy hol és mely útszakaszokon lesz sebességellenőrzés. Az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a megyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit és az időpontokat.

hirdetés

Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: megyénkben – erre a felhívásra – szép számmal érkeztek javaslatok. „Ezek túlnyomó többsége érdemi javaslatot tartalmazott. Volt, aki úgy kezdte levelét, hogy örömmel értesült arról, hogy ezúttal lehet javaslatokat tenni és természetesen leírta az ő lakókörnyezetének közlekedési helyzetét. A levelekben mindenki különböző területet jelölt meg, többen részletesen leírták mit látnak és tapasztalnak egy-egy útszakaszon.”

„Érkezett jelzés azzal kapcsolatban is, hogy a szülők szeretnék, ha a rendőrség gyakrabban megjelenne az oktatási intézményeknél, mert féltik az oda járó gyerekeket és látják, hogy ott sokan szabálytalankodnak.”

Kiemelte, hogy a rendőrség az év minden napján ott van a településeken, különböző útszakaszokon. Az ellenőrzések célja, hogy elősegítsék a balesetek számának csökkenését azáltal, hogy a szabálytalankodókat kiszűrjék a forgalomból. Mint elmondta, országosan vezető baleseti ok a gyorshajtás.

rendőri ellenőrzés, speedmarathon, kék
Fotó: Körös Hírcentrum

„Ha én lakott területen kívül közlekedem és elvileg 90 km/h-val mehetnék, de mondjuk épp kanyar jön, vagy esik az eső, csúszik az út, akkor nekem nem kell 90-nel mennem. Azzal a sebességgel kell haladnom, amellyel biztonságosan tudok. Ugyanez lakott területen. Ha olyan útszakaszon megyek, ahol 50-nel lehet közlekedni, de látom ha egy gyermekcsoport megy az út melletti járdán, vagy egyszerűen sűrű a forgalom, akkor nem fogok ragaszkodni ahhoz, hogy 50-nel menjek, hanem a biztonságos sebességgel. Sokszor a minimális sebességtúllépés is nagy jelentőséggel bír. Lehet, hogy csak egy 10 km/h-s sebességtúllépés miatt nem fogok tudni időben megállni és megtörténik a baj ” – hangsúlyozta.

rendőri ellenőrzés, speedmarathon, kék
Fotó: Körös Hírcentrum

„Békés megyében ugyan az elmúlt évben úgy alakultak az adatok, hogy az elsőbbségadás elmulasztása vezet – baleseti okként -, de rögtön ott van utána a gyorshajtás. Ami nagyon szomorú tény, hogy 2021-ben Békés megyében volt négy olyan közlekedési baleset, amelyben meg is haltak közlekedők. A baleseteket gyorshajtás okozta, a halálos áldozatok között egy gyermek is volt.”

„Úgy gondolom, ha már csak egy életet is megmentünk, sikerül szemléletet formálnunk a mai napon, hogy a járművezetők lássák a felelősségüket, hogy a közlekedés egy veszélyes üzem és a másodpercek tört része alatt történnek tragédiák, akkor már megérte ez a nap – fogalmazott Szombati Andrea.