Három hónap alatt 97 lakástűz, 2 halott és 13 sérült Békés megyében

Újkígyóson, kigyulladt ház Mezőberényben, tűz Mezőberényben, háztűz Kiemelt kép illusztráció! Fotó: katasztrófavédelem

Békés megyében 2022 első negyedévében összesen 97 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. 2 ember vesztette az életét, 13-an pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.

hirdetés

A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy a leggyakrabban idős és egyedülálló emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már veszélyes mennyiségű füstöt lélegeznek be és ekkor már az ember önállóan nem képesek a menekülésre.

hirdetés

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre, dohányzásra és gyakran rendezetlen körülményekre volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel.

Azt javasolják, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is! Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt.

Békés megyében 2022 első negyedévben 13-szor riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 2 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, de szerencsére halálos kimenetelű mérgezés megyénkben nem történt. Minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során mérgező gáz fejlődhet. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás.

Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:

A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni, illetve kerüljük a tüzelőberendezés és elszívó berendezés egyidejű használatát.

A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni.

Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Fontos a jól megválasztott érzékelő is. A CO érzékelő a gyártó által megadott időtartamig mér megbízhatóan, utána szükséges a cseréje. Szén-monoxid érzékelőket csak megbízható forrásból szerezzük be. Javasolt típusok listája a Katasztrófavédelem honlapján megtalálható.

hirdetés