Ezekre érdemes odafigyelni, ha elektronikai eszközöket vásárolunk

energia, fogyasztás Illusztráció: Körös Hírcentrum

A különböző háztartási gépek és elektronikai eszközök mindennapjaink részét képezik. A választék hatalmas, ám nem árt tudni, hogy hosszú távon a pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a berendezések energiahatékonyságára is odafigyelünk. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték, hogy vásárlás során az energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából mire érdemes odafigyelni.

Ha egy új háztartási gépet vagy egy elektronikai eszközt szeretnénk vásárolni, először érdemes megvizsgálni, hogy pontosan mire van szükségünk. Aki egyedül él, annak nem biztos, hogy a legnagyobb mosási teljesítményű mosógépet vagy a legnagyobb űrtartalmú hűtőszekrényt kell megvennie. A nagyobb teljesítményű eszközök nemcsak drágábbak, de több villamos energiát és egy mosógép vagy mosogatógép esetén, több vizet is fogyasztanak.

hirdetés

Energiacímkék

A kiválasztott berendezések energiafogyasztási jellemzőiről a kötelezően feltüntetett energiacímkék szín- és betűkódjai adnak tájékoztatást. Az energiacímkék a fogyasztók tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott berendezés milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

A háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával, és ezeknek az eszközöknek környezeti terhelése is kisebb. Az egyes termékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató címkézési rendszer a fogyasztók számára jól áttekinthető és egyszerű módon nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról. Az energiacímkék egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használnak az összes termékre vonatkozóan, ahol az energiahatékonyság szempontjából az A jelzés jelenti a legjobb minőséget.

A 2021. március 1-től megújult címkéket a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon találhatjuk meg. Az energiacímkékről részletesen a MEKH honlapján tájékozódhatunk.

Ökocímkék

Egyes termékeken egy apró virágmotívum, az EU Ecolabel jele is megtalálható. Az európai ökocímke szimbólumát azok a vállalatok tüntethetik fel termékeiken, amelyek környezetbarát technológiát használnak és szigorú előírások szerint ügyelnek az energia- és vízfelhasználásra, a hulladékkezelésre, a károsanyag-kibocsátásra, a termékek élettartamára, valamint az újrafeldolgozhatóságra. Az európai ökocímkével rendelkező termékek és szolgáltatások teljes életciklusuk során bizonyítottan alacsonyabb környezeti terhelést okoznak.

A hazai környezetbarát termékek megkülönböztetésére szolgáló magyar védjegy, mely egy kocsánytalan tölgyet ábrázol 1994 óta van használatban. A védjegy azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat jelöli, amelyek kedvezőtlen környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló termékeké és szolgáltatásoké.

A hazai és európai ökocímkék rendszeréről részletesen itt tájékozódhatunk.

Ha külföldről vásárolunk

Ma már a világ bármely tájáról könnyedén rendelhetünk szórakoztató és háztartási eszközöket, ám néhány dologra ilyenkor is érdemes odafigyelni. Mindig ellenőrizzük, hogy a termék megfeleljen a hazai, elsősorban a biztonsági előírásoknak, a csatlakozója kompatibilis legyen a lakásban található konnektorokkal, és a garanciális feltételekről is előzetesen tájékozódjunk.

Tudatos használat

Hiába választottunk energiatakarékos gépet, ha nem figyelünk oda, sok pénzt dobunk ki az ablakon. A készülékek stand-by üzemmódban is fogyasztanak energiát. A pirosan világító kis ledek éves szinten több ezer forintot elvihetnek feleslegesen. Tanácsos ezeket a berendezéseket – tévé, DVD-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. – kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani. A konnektorban felejtett töltők észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. A hűtőszekrényt érdemes jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol üzemeltetni, a mosó- és mosogatógépet pedig csak akkor elindítani, ha azok tele vannak. A legtöbb háztartási eszközön már van „ECO” program is, ami legtakarékosabb.

További információk az energiacímkékkel kapcsolatban a MEKH honlapján.