Unicef: Gyerekek millióit fenyegeti az éhezés

családterápia, Unicef Illusztráció: Pixabay

Az Unicef szakértői szerint az ukrajnai háború miatt tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak a helyi konfliktusok, gazdasági válság, éhínség sújtotta közel-keleti és észak-afrikai térségekben.

Tovább súlyosbodhat a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes területeit sújtó élelmiszerhiány – figyelmeztet közleményében az UNICEF. Hetekkel az ukrajnai háború kitörése után már érezhetők az import visszaesése okozta ellátási problémák, és jelentősen emelkedett az olyan alapvető árucikkek ára, mint a búza, az étkezési olaj vagy az üzemanyag. Az iszlám világ éppen ezekben a hetekben ünnepli a Ramadánt, sok családnak komoly nehézséget jelenthet, hogy étel kerüljön az ünnepi asztalra.

hirdetés

A világszervezet szakértői attól tartanak, ha ez a tendencia tovább folytatódik, annak súlyos következményei lehetnek az olyan országokban élő gyerekekre nézve, mint Egyiptom, Libanon, Líbia, Szudán, Szíria vagy Jemen. A legfrissebb felmérések szerint a helyi konfliktusok, gazdasági nehézségek és szárnyaló élelmiszerárak miatt ezek közül a térségek közül többet már a háború kitörése előtt is komoly éhínség sújtott.

„A folyamatos konfliktusok, a politikai instabilitás, a COVID-19 járvány és az ukrajnai háború miatt a régióban soha nem látott mértékben emelkednek az élelmiszerárak, amit csak tovább súlyosbít a rendkívül alacsony vásárlóerő. Sajnos, nagyon valószínű, hogy drasztikusan emelkedni fog az alultáplált gyerekek száma” – jelentette ki Adele Khodr, az UNICEF Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős regionális igazgatója.

Az elhúzódó ukrajnai háború tovább erősíti a két éve tartó COVID-19 járvány negatív gazdasági, foglalkoztatottsági és szociális hatásait – különösen a MENA-régióban (a Közel-Keleten és Észak-Afrikában), ahol az élelmiszerek közel kilencven százalékát importból szerzik be. Számos országban máris komoly gondot jelent a gyerekek alultápláltsága: különösen azokban, amelyeket elhúzódó fegyveres konfliktusok, humanitárius krízishelyzetek sújtanak.

Az UNICEF felmérése szerint:
  • A térségben a gyerekek alig 36 százaléka jut hozzá az egészséges fejlődéséhez szükséges minőségű és mennyiségű ételhez.
  • Nagyon magas az alultáplált, illetve mikrotápanyag-hiányban szenvedő gyerekek aránya. Majdnem minden ötödik kiskorú fejlődési zavarokkal küzd, hét százalékuk pedig kórósan alultáplált.

Azokban a MENA-országokban, amelyeket a legsúlyosabban érint az ukrajnai háború, még elkeserítőbbek a számok:

  • Jemenben 45 százalék a fejlődésben elmaradott és 86 százalék az anémiás (kórosan vérszegény) gyerekek aránya.
  • Szudánban 13,6 százalékuk súlyosan alultáplált, 36,4 százalékuk nem éri el a korára jellemző testi fejlettséget, közel felük pedig anémiás.
  • Libanonban a gyerekek 94 százaléka nem jut hozzá az egészséges fejlődéséhez szükséges élelmiszerekhez, miközben a nők és a gyerekek 40 százaléka anémiás.
  • Szíriában csak minden negyedik gyerek tudja tartani az egészséges fejlődéséhez szükséges étrendet, miközben a legfontosabb alapélelmiszerek ára közel duplájára nőtt 2021-ben.

Az UNICEF azon van, hogy helyi partnerei és társszervezetei segítségével megoldást találjon a térségben kialakult élelmezési válságra. „Fontosnak tartjuk, hogy közös erővel létrehozzuk, megerősítsük az alultápláltság kialakulásának megelőzéséhez, korai felismeréséhez és kezeléséhez szükséges programokat, ezzel is segítve a szükséget szenvedő nők és gyerekek ellátását, különös tekintettel a válság által leginkább sújtott országokra. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük egy kiterjedt táplálkozási krízis kialakulását” – hangoztatta Khodr.

A világszervezet partnerei segítségével életmentő egészségügyi szolgáltatásokat kínál. Szakemberei részt vesznek az öt év alatti gyerekek krónikus alultápláltságának korai kiszűrését célzó programok elindításában; mikrotápanyag-kiegészítőket osztanak szét a rászorulók között; valamint szoptatással és táplálkozáskiegészítéssel kapcsolatos szaktanácsadást is nyújtanak – tájékoztatott a szervezet.