A héten megszülethet az újabb uniós szankciós javaslatról a megállapodás

kék hír, rendőrség, emberölési kísérlet

Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagjáról a héten megszülethet a megállapodás – jelentette ki kedden Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár.

“Úgy gondolom, hogy a megállapodás meglehet a héten, minden erőnkkel ezen dolgozunk. Valószínűleg már csak napok kérdése az egész” – jelentette ki az Európai Unió soros elnökségét betöltő Franciaország illetékes kormánytagja az LCI francia hírtévében. “Gyorsan kell haladnunk, és bizalommal mondom, hogy lesz hatodik európai szankciós csomag, az intézkedések nagyon erősek lesznek és fokozatosan fogjuk azokat bevezetni, menetrenddel, először az orosz kőolajra, de az orosz szénhidrogénekre is általában” – tette hozzá. Elmondta, hogy az európai vezetők, köztük Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök kedden egyeztet a kérdésről telefonon.

hirdetés

“Vannak megoldási lehetőségek kétfajta mentességet illetően: egyrészt haladék azon országok számára, amelyek objektíve nehéz helyzetben vannak, mert a kőolajellátásuk 100 százaléka Oroszországból érkezik, másrészt vannak alternatív ellátási garanciák. Ezen a két paraméteren dolgozunk jelenleg” – mondta Clément Beaune.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor telefonon egyeztetett Emmanuel Macronnal Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben jelezte, hogy Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagjának elfogadása esetén lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget, ezért Magyarország csakis olyan javaslatot tud támogatni, amely kezelni tudja ezt, az uniós bizottság által létrehozott problémát.

MTI