Vádemelés: Munkavédelmi mulasztás miatt sérült meg súlyosan egy férfi Gyulán

sisak, munka, védősisak Illusztráció: Pixabay.com

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 52 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, akinek munkavédelmi mulasztásai miatt súlyosan megsérült az egyik segédmunkása.

A férfi egy budapesti székhelyű, tetőfedéssel, tetőszerkezet építéssel foglalkozó kft. ügyvezetője. Ilyen minőségében 2020 augusztusában vállalkozási szerződést kötött az egyik magyar élelmiszer-üzletláncot üzemeltető gazdasági társasággal. A vállalkozási szerződésben a megrendelő azzal bízta meg a vállalkozót, hogy újítsa fel az egyik gyulai élelmiszerüzlet épületének szigetelését, illetőleg egyéb bádogos munkálatokat végezzen el. A vállalkozási szerződés szerint a terhelt ügyvezetése alatt álló gazdasági társaság köteles volt a megbízó munkaterületén érvényes tűzvédelmi, munkavédelmi, munkaügyi, környezetvédelmi, vagyonvédelmi, valamint a magasban történő munkavégzési előírásokat betartani és betartatni. 2020 szeptemberében el is kezdődött a tetőfelújítási munka.

hirdetés

2020. szeptember 22-én az egyik segédmunkás, egy dobozi férfi a terhelt által meghatározottak szerint az épület tetőszerkezetén ún. PVC sütést végzett 4-5,5 méter magasságban. A terhelt ehhez a munkavégzéshez egyéni biztonsági eszközöket – így védősisakot és kötélzetet – nem biztosított annak ellenére, hogy a munkaterületen voltak védőfelszerelések, a kollektív védelem is hiányzott, ezen kívül munkavédelmi oktatásban sem részesítette munkavállalóját sem ezen a napon, sem a korábbaikban, és távolléte esetére munkairányítót sem nevezett meg.

A sértett – egyéni védőeszközt nem használva – 2020. szeptember 22-én, a délutáni órákban a tetőszerkezet szélén tartózkodott munkavégzési célból, ahonnan az egyéni és kollektív védőeszközök teljes hiánya miatt legalább 4 méter magasságból lezuhant, és 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – több testtájékon csonttöréseket és egyéb sérüléseket – szenvedett. A terhelt, mint a sértett munkáltatója azáltal, hogy a munkavállalója részére munkavédelmi oktatást nem tartott, egyéni védőeszközt nem bocsátott a rendelkezésére, kollektív védőeszközt nem biztosított, illetve a védőeszközök használatát nem ellenőrizte, megsértette a munkavédelemről szóló törvény és más jogszabályok rendelkezéseit.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a tetőfedő, tetőszerkezet-építő tevékenységet végző építőipari gazdasági társaság vezetésétől mint foglalkozástól, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 300.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.