Több élelmiszer hozzáférhetőségét megnehezíti a háború

kalászosok, őszi, Magyarok Kenyere Illusztráció: Pixabay

Az orosz-ukrán háború az élelmiszerellátásban jelentős hiányokat okoz globális szinten, ami egyes országokban megfigyelhető már a búza, a liszt, az étolaj és a mustár területén is – mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Kiemelte: fontos, hogy egy ország önellátó legyen az élelmiszerek terén. Magyarországon kevésbé érezhetők a világpiaci problémák, Magyarország ugyanis kiterjedt agráriummal rendelkezik, kevésbé szorul rá az élelmiszerimportra – húzta alá. A lisztet és az étolajat hazánkban államilag szabályozott, csökkentett áron lehet beszerezni, ráadásul a rezsiköltségek és a benzin ára sem emelkedett – idézte fel.

hirdetés

Nyugat-Európa számos országában nem csak az élelmiszerek áremelkedése, illetve hiánya okoz problémát, hanem a magas rezsi- és benzinárak is csökkentik a lakosság elkölthető jövedelmét – mutatott rá. A szakember arra számít, hogy ameddig a háború tart, addig hiány lesz bizonyos termékekből, továbbá az árak folyamatosan növekedni fognak.

A konfliktus elhúzódásának komoly következményei lehetnek, Észak-Afrikában például – amely térség a gabonaimportja nagy részét Oroszországból és Ukrajnából fedezte – éhínség alakulhat ki, ami migrációs áradathoz vezethet – figyelmeztetett.

MTI