Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emeltek vádat egy végegyházi férfi ellen

bántalmazás Kiemelt kép illusztráció! Fotó: iStock

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 51 éves büntetlen előéletű végegyházi férfi ellen, aki rendszeresen kislánya szeme láttára szidalmazta és bántalmazta élettársát – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

A vádbeli időszakban a férfi és élettársa közösen nevelték végegyházi otthonukban a férfi kiskorú leánygyermekét. Ugyanakkor a férfi, aki a kiskorú gyermek nevelésére, felügyeletére és gondozására volt köteles, e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegte azáltal, hogy 2017. nyarától 2021 májusáig – a gyermek 4-9 éves koráig – napi rendszerességgel italozó életmódot folytatott, ittas állapotban élettársával és a kislánnyal veszekedett, őket trágár szavakkal hangosan szidalmazta, illetőleg az élettársát több alkalommal a kiskorú sértett szeme láttára lökdöste.

hirdetés

A veszekedések miatt a nő a kislánnyal rendszeresen családtagjaihoz, valamint a szomszédokhoz menekült. 2021. május 02-án, az esti órákban a veszekedés odáig fajult, hogy az ittas állapotban lévő férfi a kislány jelenlétében egy kést szorított élettársa torkához; ezután a nő és a gyermek elmentek otthonról. Néhány nap múlva a gyermeket a gyámhatóság kiemelte a családból.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a kislány vonatkozásában szüntesse meg a szülői felügyeleti jogát, illetőleg tiltsa el minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.