Elesett katonák holttesteit cserélte ki egymás közt az ukrán és az orosz fél

Az ukrajnai háborúban meghalt katonák holttesteit cserélte ki egymás közt az ukrán és az orosz fél – hozta nyilvánoságra az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős ukrán minisztérium szerdán.

hirdetés

A tárca hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleménye szerint a felek ötven-ötven holttestet adta át egymásnak a Zaporizzsja megyei frontvonalon. “Az ötven ukrán elesett közül 37-en a mariupoli Azovsztal üzem védelme közben vesztették életüket. A műveletben ukrán részről a reintegrációs tárca, a hírszerzési, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), az ukrán fegyveres erők vezérkara és más ukrajnai rendfenntartó szervek vettek részt” – tájékoztatott a minisztérium. A tárca arra nem tért ki, hogy mikor hajtották végre a cserét.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a mostanit megelőzően ilyen cserét a két oldal június 2-án hajtott végre, akkor 160-160 holttestet adtak át egymásnak. Hanna Holovko, az Azov ukrán ezred sajtótitkára akkor azt mondta, hogy mind a 160 ukrán holttest az Azovsztal romjai alól került elő, és a holttestek közül legalább 52 az Azov ezredhez tartozó katonáknak a maradványai. Eddig a Mariupol védelmében elesett 210 ukrán katona holttestét kapta vissza az ukrán oldal, a többségük az Azovsztal elleni orosz támadásokban vesztette életét. A stratégiai fontosságú, azovi-tengerparti Mariupolt március 1-je óta tartotta ostrom alatt az orosz hadsereg, és május 20-án vette át az ellenőrzést a teljes város fölött.

Az ukrán vezérkar eközben szerda délutáni helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők a Donyeck megyei Szlovjanszk elleni offenzíva folytatására összpontosítanak, a stratégiai jentőségű városra légicsapást mértek, a környező településeken lévő polgári infrastruktúra ellen pedig tüzérségi támadásokat hajtottak végre. “Az ukrán katonák sikeres ellenállást tanúsítanak az ellenséggel szemben, megakadályozva, hogy javítsa taktikai helyzetét Szlovjanszk irányában” – jelentette ki a vezérkar.

Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy Oroszország Iszkander-M rakétarendszereket telepített az általa 2014-ben megszállt Krím félszigeten, Herszon megye közigazgatási határától nyolc kilométerre. “Továbbra is fennáll az ellenséges rakétacsapások veszélye a Krími Autonóm Köztársaság területéről Ukrajna más régióiban lévő katonai és polgári célpontok ellen” – emelte ki a szóvivő. Közölte továbbá, hogy az orosz erők blokkolják a polgári hajózást a Fekete-tenger északnyugati részén.

MTI

hirdetés