Kaczynski: a konfliktus gazdasági értelemben már globális

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke egy szerdai vidéki gyűlésen.

hirdetés

Az ukrajnai háború jelenleg “az egyik legsúlyosabb téma” – hangsúlyozta a biztonsági és nemzetvédelmi ügyekért kormányfő-helyettesként felelős Kaczynski a közép-lengyelországi Sochaczew városban rendezett gyűlésen. “Nem akarok senkit sem megijeszteni, azt állítani, hogy a háború tovább fog terjedni” – jelentette ki Kaczynski, hozzáfűzve: a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció mindent megtesz az ilyen forgatókönyv megakadályozásáért.

hirdetés

Hangsúlyozta: a háború nem végződhet Ukrajna vereségével. “Ez Ukrajna, valamint Lengyelország érdeke is” – húzta alá, azt magyarázva, hogy ha Lengyelország “nem is közvetlenül Ukrajna után következik az orosz hódítások terveiben”, a három balti ország (orosz meghódítása) után “biztosan sorra kerülne”.

Ukrajna megmaradása az egész demokratikus világ érdeke is – folytatta Kaczynski. Megjegyezte: eltérő a demokrácia és a szabadság mértéke a különböző (nyugati) országokban. Úgy látta: Lengyelországban “ma több a szabadság, mint a demokratikus országok döntő többségében”, a demokratikus rendszerről általában viszont elmondható: ez a kereszténységnek köszönhetően keletkezett, és “az embernek a leginkább kedvező rendszerről van szó a világ történelmében”.

Kaczynski szerint “nagyon rossz lenne, ha a demokratikus világ veszítene”. Mint fogalmazott: az ukrajnai háború igazából “két világrend közötti indirekt összeütközés”.

Lengyelország éppen ezért élenjáró azok között, akik segítenek Ukrajnának, és továbbra is így fog cselekedni – hangsúlyozta Kaczynski. A pártelnök megerősítette a lengyel védelmi képességek további fejlesztésének terveit is. “Nem akarjuk a háborút, elrettenteni akarunk, meg akarjuk mutatni az oroszoknak, hogy nincs itt keresnivalójuk” – érvelt. Hozzáfűzte: Lengyelország számíthat a NATO-ra, “de csakis akkor, ha maga is erőteljesen fegyverkezik”. A lengyel kormány szerint – az ukrajnai háború miatt – állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán, beleértve Lengyelország területét, és Varsó állandóvá szeretné tenni mintegy 10,5 ezer amerikai katona lengyelországi jelenlétét.

MTI

hirdetés