Több száz judós mérkőzött meg a hétvégén a Csaba Béla-emlékversenyen

Június első szombatján rendezték meg újra a nemzetközi Csaba Béla-emlékversenyt, a Szatymazi SE szervezésében. Az újszegedi Városi Sportcsarnokban nyolc tatamin, három ország negyvenkét egyesületéből, háromszázhuszonnyolc judós mérte össze tudását – számolt be Gyáni János edző.

Az emlékversenyen az U13-as, U15-ös és az U18-as korosztály mérette meg magát a tatamin. Az eseményen a magyarországi és szerbiai klubok mellett ukrán sportolók is részt vettek, akik hazánkban edzenek, amíg a hazájukat háború sújtja. A BM Kano Judo SE-nél jelenleg tizenkilenc ukrán versenyző edz nap,mint nap Békéscsabán Gyáni János edző vezetésével. A verseny az U13 korosztállyal kezdődött.

Fiú +66kg-ban Csikós László képviselte az egyesületet. Májusban Diák A korcsoport diákolimpia bajnoka lett az immár kétszeres országos bajnok. A diákolimpiához hasonlóan Szegeden sem talált méltó ellenfélre. Három ippon értékű győzelemmel, magyar, szerb és ukrán versenytársakat legyőzve lett a nemzetközi verseny aranyérmese.

Ezt követően az U15 korcsoport töltötte meg a csarnok küzdőfelületét. Női +63kg-ban Kertész Lívia állt szőnyegre a kategória esélyeseként. Három magabiztos kontra technikával ért el ippon értékű győzelmeket. Ezekkel a győzelmekkel lett a kategória legjobbja és felállhatott a dobogó tejére.

Petrovszki Márk +81kgban állt szőnyegre. Egyedül a súlycsoport későbbi aranyérmes ukrán versenyzője tudta megállítani, így bronzéremért folytatta a versenyzést. A bronzmérkőzésen szerb vetélytársa ellen technikás dobást hajtott végre, így ipponnal lett az érem tulajdonosa.

Mórocz Nándor új súlycsoportban -73kgban mérettette meg magát ezen a versenyen. Technikás versenyzéssel a bronzmérkőzésig jutott, végül pontszerző ötödik helyen végzett.

A nap végén az U18-as kategória hozott még izgalmasabb hangulatot a helyszínre. Kiss Huba -66kgban képviselte egyesületét. Huba pillanatok alatt hajtott végre akciókat ellenfelein. Sorra nyerte a meccseket állás-és földharc technikákkal, változatos judojával feladta a leckét vetélytársainak. Egészen a döntőig menetelt, ahol ukrán csapattársával küzdöttek meg az első helyért. Kiegyenlített küzdelem után végül ukrán riválisa aranyérmet, míg Huba ezüstérmet hozott haza.

A békéscsabai ukrán judokák eredményei: Ochkur Polina 1.hely, Mykhailo Tsekhanevych 1.hely, Glushko Ilya 2.hely, Prikhodko Varvara 2.hely, Glushko Danilo 3.hely, Severyn Anastasia 3.hely, Kopoch Yuri pontszerző ötödik helyezett.

A békéscsabai ukrán-magyar csapat versenyzői és edzői az éremosztás után