Az ukrán elnöki iroda vezetője: Kijev nem fogad el még egy minszki típusú megállapodást

A kijevi vezetésben nincs senki, aki támogatná egy újabb minszki típusú megállapodás aláírását Oroszországgal – szögezte le Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője az lb.ua ukrán hírportálnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

hirdetés

Ukrajna két megállapodást írt alá Minszkben 2014 őszén, illetve 2015 elején, ezek alapján vállalta a donyec-medencei fegyveres konfliktus békés, diplomáciai úton történő rendezését az úgynevezett normandiai formátumon keresztül, amelynek tagjai rajta kívül Oroszország, Franciaország és Németország – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A tisztségviselő leszögezte, hogy újabb tárgyalások Moszkvával csakis akkor lesznek, ha ezekhez megteremtődnek a „megfelelő feltételek”. „Nem mi kezdtük ezt a háborút, de mi veszítettünk el embereket és a mi városaink állnak romokban, ezért részünkről kompromisszum biztos, hogy nem lesz” – szögezte le Jermak.

A Donyeck megyei kikötőváros, Mariupol orosz megszállásakor fogságba esett ukrán katonákkal kapcsolatosan kijelentette, hogy a foglyok élnek, az ukrán katonai hírszerzés dolgozik a kiszabadításukon, beleértve a szintén fogságba esett marokkói és két brit állampolgárét is. Nem tudott ugyanakkor választ adni arra, hogy a foglyokat – köztük az Oroszország által „neonácinak” tartott Azov ezred tagjait – milyen körülmények között tartják, és mikor várható a hazatérésük.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó közben arról adott hírt, hogy az ukrán hadsereg elvesztette az ellenőrzést a Szeverodoneck közelében fekvő Metyolkine település felett. Hozzátette, hogy az orosz erők növelték a tüzérségi és légitámadásokat a régióban, hevesen ostromolják Szeverodoneck ipari övezetét és a környező falvakat, továbbá komoly haditechnikát sorakoztattak fel Toskine és Usztinyivka térségében, ahol próbálnak áttörni az ukrán védelmi vonalon.

Eközben a kijevi városi katonai adminisztráció közölte, hogy nyolc kivételével a főváros minden parkját és terét átvizsgálták a tűzszerészek, és mentesítették a robbanásveszélyes tárgyaktól, így nyugodtan lehet sétálni bennük.

A fellebbviteli bíróság mindeközben hétfőn hozott határozatával betiltotta az Ellenzéki Platform – Az Életért Moszkva-barátnak tartott pártot, amely a 2019-es választások után frakcióval is rendelkezett az ukrán parlamentben. A párt frakciója áprilisban oszlatta fel magát. Tavasszal a kijevi törvényhozás olyan jogszabályt hozott, amelynek alapján többé nem működhetnek Kreml-párti szerezetek és pártok az országban.

Mivel a bíróság zárt ülésen hozta meg a döntést a felek álláspontjai nem ismertek – írta az Ukrajinszka Pravda. A hírportál megjegyezte, hogy ez az első párt, amelyik a Moszkva-pártiság miatti betiltása ellen fellebbezett. Hozzátette, hogy a párt vagyona az ukrán állam birtokába kerül.

MTI

hirdetés