Több megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

tűz, tilalom, nádas, Tűzgyújtási tilalom Fotó: Pixabay

Az elmúlt időszak tartósan magas átlaghőmérséklete, valamint a száraz, aszályos időjárás miatt 2022. június 22-től a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a holt biomasszát, ráadásul számottevő csapadék sem hullott, ezért hazánk négy megyéjében jelentősen megnőtt a tűzkockázat. Tekintettel arra, hogy az előrejelzések alapján az elkövetkező időszakban is nagyon magas napi átlaghőmérséklet várható, érdemi csapadékra viszont aligha lehet számítani, indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom elrendelése.

hirdetés

A fenti körülményeket mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. június 22-től tűzgyújtási tilalmat rendel el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.