Az agyaghadsereg és Dolák-Saly Róbert is a Munkácsy Múzeumban éjszakázik

Múzeumok, Munkácsy Mihály Múzeum az év múzeuma

Frissítés: A Munkácsy Mihály Múzeum közleményben tudatta, hogy Dolák-Saly Róbert Múzeumok Éjszakájára meghirdetett fellépése az előadóművész váratlan betegsége miatt elmarad. A programot egy későbbi időpontban pótolják!

hirdetés

Előzmény:

hirdetés

Számos programmal, kiállítással várják az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján a Munkácsy Mihály Múzeumban a megyeszékhelyen. Például a közelmúltban megnyílt, Terrakotta hadsereg. Az első császár üzenete című tárlat is bejárható lesz – nem is akármilyen vezetéssel.

Izgalmasan telik a június a Munkácsy Múzeum életében. Dr. Bácsmegi Gábor személyében új igazgatót választottak az intézmény élére, aki hamarosan be is töltheti a posztot. A kinevezéssel kapcsolatban megosztotta, egy igen erős alapra építkezve, apró korrekciókat bevetve tervezi a következő hónapokat. Például a kiadványozási stratégián véleménye szerint nem szabad változtatni, azonban néhány, a pandémia előtt már sikeresen futott rendezvényt, mint a Vitézi játékok, vagy a Tortamustra, vissza kellene hozni.

Egy új, régóta várt és világszinten igen különleges időszaki kiállítás is megnyitotta kapuit a múzeumban. A Terrakotta hadsereg. Az első császár üzenete összesen 47 agyagkatonát és két -lovat mutat be, amelyek az első kínai császár, Csin-si Huang-ti sírját őrző katonák hiteles másolatai. 1974-ben fedezték fel az első katonákat, mára már 8000 harcost, lovat tártak fel, illetve fegyverek tízezreit találták meg. Ezért is nevezik a világ 8. csodájának. Az igazgatóhelyettes elárulta, hogy a másolatok létrehozásának gondolata a járványhelyzetnek köszönhető, hiszen a turisták még ma sem utazhatnak egykönnyen Kínába. Ezért született meg, és járja be a világot az agyaghadsereg-másolat. A tárlatot október végéig tekinthetik majd meg az érdeklődők.

A Múzeumok Éjszakája keretében az agyagkatonák serege is látogatható lesz tehát, több más program mellett. Június 25-én este 17 órakor kezdődik a rendezvények sora, az idei fő téma az újragombolt hagyományok. A gyerekek számára külön idősávban, este 20 óráig kínálnak programokat, ekkor mutatja be például Dolák-Saly Róbert is zenés gyermekműsorát, Családi gumiszoba címmel. Este nyolc után a felnőtteknek is készül finomságokkal, a tervek szerint egy különleges tárlatvezetés keretében kalauzolja majd végig az érdeklődőket Munkácsy festményein és az agyaghadsereg-kiállításon. De bábelőadás, fényfestés, és szakmai tárlatvezetés is része lesz az estének.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

 

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés