Zárva lesznek a szak- és háziorvosi rendelők, valamint a gyógyszertárak pénteken

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben dolgozók munkaszüneti napján, Semmelweis-napon.

hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki tájékoztatása szerint a folyamatos egészségügyi ellátás érdekében az egészségügyi szolgáltatók a sürgős esetek ellátását az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a kórházi ellátásra is. A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

hirdetés

A gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint lesz biztosított. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lehet tájékozódni az ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ elérhetőségen.

Azt írták: a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvashatóan jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetőséget. Valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenlétet, ügyeletet adó közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az év minden napján, a 24 órában működő Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat munkaszüneti napon is hívható, ha mérgezés gyanúja merül fel. A toxikológiai tájékoztató szolgálat a 06-80-20-11-99-es, ingyenes zöldszámon érhető el. Ott a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást. Szintén az év bármely napján 0-24 órában hívható az Egészségvonal. A contact center munkatársai a munkaszüneti napon is fogadják a 1812-es zöldszámra érkező hívásokat.

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, “az anyák megmentője” születésnapján, július 1-jén tartanak – írja az MTI.

hirdetés