Szép számban költenek réti tücsökmadarak a Kis-Sárréten

tücsökmadár Fotó: Tóth Imre

Ebben az évben az átlagosnál több réti tücsökmadár költ a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A mocsár- és lápréteken gyakran hallani jellegzetes, a tücskök ciripelésére emlékeztető pirregésüket.

Hazánkban három tücsökmadár faj él: a nádi, a berki és a réti. Ezek mindegyike előfordul a Kis-Sárréten is. Az itteni élőhelyek jellege miatt a nádi tücsökmadár gyakori, a berki ritka, egyre fogyatkozó. A rejtett életmódú réti tücsökmadár csak kis állománnyal rendelkezik, de örvendetes módon növekedést mutat, az idén az átlagosnál több helyen bukkantak rá.

hirdetés

Ez a verébnél valamivel kisebb testű énekes eurázsiai elterjedésű, ahol is négy alfaja ismert. Az európai állomány a Szaharától délre telel. Terjeszkedőben lévő faj. Az egyetlen foltos hátú tücsökmadár faj, amely viszonylag könnyen felismerhető. Felülről olívzöld árnyalatú, szürkésbarna alapon sötéten foltozott, alulról piszkosfehér vagy barnássárga színű. A hangja egy fémes hangzású pirregés.

A réti tücsökmadár bokros, fás mocsár-, illetve láprétek, vizes kaszálók madara. Ezekben az élőhelyekben a Kis-Sárrét bővelkedik, amihez a nemzeti park vizes élőhely-rekonstrukciós területei is hozzájárulnak. A kisvátyoni élőhely-rekonstrukción például hat éneklő hímet hallottunk az idén.

Rejtett életmódja miatt keveset tudni a fészkelési szokásairól. Évente egy, legfeljebb két alkalommal költ, a második költések júliusig elhúzódnak. A fészket a párok közösen építik a talajra, elrejtve a sűrű növényzet közé. A fészekalja 5-6 tojás, melyeken a szülők felváltva kotlanak. Revírt tartó faj, a hím egy kimagasló növényen énekelve jelzi a területét, megfigyelni szinte csak ilyenkor lehet, máskor rejtve mozog. Rovarokkal, pókokkal, apró puhatestűekkel táplálkozik – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.