Békéscsabai sikerek az idei Sárvári nemzetközi fúvószenekari versenyen és XXI. Fúvószenei várfesztiválon

Sárvári nemzetközi fúvószenekari verseny

A békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar „C” felső kategóriában I. díjban részesült a VIII. Sárvári nemzetközi fúvószenekari versenyen. A kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat is a békéscsabai együttes vehette át a szakmai zsűritől.

hirdetés

Az elmúlt hétvégén közel hatvan zenész indult útnak a megyeszékhelyről az ország másik felébe, Sárvárra, hogy neves szakemberekből álló zsűri előtt mutassák meg tudásukat, felkészültségüket koncertfúvós kategóriában. Legutóbb 2019 februárjában szerepelt az együttes külföldi versenyen, és az elmúlt két és fél év pandémiás hónapjaiban sajnos nem is mindig tarthatták meg rendszeres próbáikat, koncertjeiket, csapatépítő utazásaikat. Június utolsó hetében eljött a várva várt felkészülési hét, amikor az előzetesen már sokat gyakorolt zeneműveket, egészen „fényesre” csiszolták a megmérettetés előtt. Ilyenkor egy hét leforgása alatt két hónapnyi munkát elvégeznek az együttes tagjai a szólampróbák, összpróbák és egyéni gyakorlás során a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Házának.

hirdetés

Sárvár Város a Sárvári Fúvószenekari Egyesület szervezésében 2022. július 1-2. napján nemzetközi fúvószenekari versenyt hirdetett három kategóriában a Nádasdy-várban. A vár egyedülálló akusztikájú udvarában eddig megrendezett hét fúvószenekari verseny 2008-tól az ország legrangosabb fúvós eseményévé emelkedett.

A versenyen egy darabot a kötelezően választható művek közül adtak elő a zenekarok, valamint további – a megjelölt kategória nehézségi fokának megfelelő – szabadon választott műveket mutattak be, meghatározott időkeretek között.

A VIII. Sárvári Fúvószenekari Versenyre 2022. július 2-án szombaton délelőtt került sor. A versenyen a Csömöri Ifjúsági Fúvószenekar „B” közép, a Békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar „C” felső és a Weiner Symphonic Band „D” prémium kategóriában mérettette meg magát. A zenekarok műsorait háromtagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke Szabó Ferenc, Hidas Frigyes- és nívódíjas karnagy, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának művésztanára, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, a Győri Symphonic Band, a Tatabányai Városi Fúvószenekar, valamint a Komáromi Egressy Fúvószenekar karmestere volt.

A zsűri tagjai:
Bekker Gyula, Magyar Ezüst Érdemrenddel kitüntetett, Hidas Frigyes – díjas karmester, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának művésztanára, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagja, a Debrecen Symphonic Band és a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar karmestere. Szélesi Attila nívódíjas karnagy, a sárvári Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség ügyvezető elnökségi tagja, a Sárvári Fúvószenei Várfesztivál és Fúvószenekari Verseny művészeti vezetője, a Sárvári Koncertfúvószenekar karmestere.

A sárvári program egyik színes eleme volt, amikor a versenyző zenekarok – kiegészülve a házigazda zenekarral – ünnepi zenével bevonultak a várba, majd közösen előadtak két indulót. A délután folyamán a várudvaron a jó hangulatot a zenekarok szórakoztató műsora biztosította.

Az eredményhirdetésre a délutáni gálaműsor után került sor. A zsűri értékelése alapján kategóriánként I. és II. díjakat osztott ki. A Csömöri Ifjúsági Fúvószenekar „B” közép kategóriában II. helyezést ért el, a Békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar „C” felső kategóriában I. díjban részesült, a Weiner Symphonic Band „D” prémium kategóriában szintén I. díjat kapott.

A zsűri két különdíjat is kiadott: a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat a békéscsabai együttes kapta, a legjobb karmester díját a budapestiek karmestere vehette át. Az eredményhirdetést követően a zsűri szakmai értékelésre hívta a karmestereket, amely keretében a pontszámokon túl további szakmai visszajelzéseket is kaphattak a vezetők, amely a zenekaruk fejlődése szempontjából igen fontos, ezáltal nélkülözhetetlen szakmai tapasztalatot szerezhettek a további fejlődésük, szakmai kiteljesedésük megalapozására.

Sárvári nemzetközi fúvószenekari verseny

A békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar Sárvári József: Végvári hősök 1532 című művét adták elő a kötelező művek közül. Philipp Sparke: Blue Rock című műve egyedi hangvételű műve rockos hangzást varázsolt a színpadra. Franco Cesarini: Old Russian Romances című többtételes műve csendült fel utolsóként, amely lírai és táncos motívumok váltakozásával varázsolta el a közönséget és nyerte el a zsűri tetszését.

A versenyt egy hetes intenzív felkészülés előzte meg. Az elutazás előtti estén a zenekar még bemutatta szeretett közönségének a műveket a Csabagyöngye Stég-színpadán, ahol több száz érdeklődő jutalmazta tapssal a produkciót. A háromnapos kirándulással, csapatépítéssel egybekötött hétvége egy Balaton-parti fürdőzéssel zárult mindenki örömére. A zenekari tagok összetétele igen vegyes: együtt zenél a 14 éves diák és a 78 éves „régebb óta fiatal” tagunk is. Testvérpárok, házaspárok, szülő és gyermeke is muzsikálnak együtt a zenekarban. A csapat elsősorban amatőr zenészekből áll, de van közöttük profi zenész, zenetanár is. A zenekar szakmai vezetője és karmestere: Döge Csaba.

A Békéscsabai Körösparti Vasutas Fúvószenekar Egyesület munkáját és az esemény megvalósítását a Nemzeti Együttműködési Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

Forrás: Békéscsabai Körösparti Vasutas Fúvószenekar Egyesület
Fotók. Mogyoróssy Márton és Mohácsiné Szeverényi Ágnes

hirdetés