Fokozottan ellenőrizte a teherautókat és a buszokat a rendőrség

békéscsabai Fotó: police.hu (archív)

Magyarország közútjain 3 042 tehergépkocsit és 311 autóbuszt ellenőriztek a rendőrök július 18. és július 24. között, több mint 900 jogsértést tapasztaltak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Truck & Bus elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott. A rendőrök az ellenőrzött járművek esetében 918 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 3 nehézteher-gépkocsinál rendelt el.

hirdetés

A tehergépkocsik ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 67 alkalommal, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 131 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 74 alkalommal kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során 9 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 132 alkalommal a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a biztonsági övet, 169 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet – ismertették.

Az autóbuszok esetén vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 10 alkalommal, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban két esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt öt alkalommal kellett intézkedni. Az ellenőrzött autóbuszok vezetői közül egy nem használta a biztonsági övet, illetve hatan túllépték a megengedett legnagyobb sebességet – tudatta az ORFK. (MTI)

Békés megyében a rendőrök az ellenőrzött járművek esetében 63 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 25 esetben kellett intézkedni. Alkoholfogyasztás gyanúja miatt két sofőrnél szemben intézkedtek a rendőrök. Az ellenőrzött járművezetők közül biztonsági öv használatának elmulasztása miatt hét intézkedés történt.