Kétszer drágul idén a földgáz az átlagfogyasztás felett

gáz, gázrózsa Illusztráció: Pixabay.com

Két és fél héttel ezelőtt Németh Szilárd a rezsicsökkentés szabályainak változásairól tartott sajtótájékoztatót Tusványoson, ahol többek között azt is elmondta: a földgáz esetében az átlagfogyasztás fölötti lakossági piaci ár 747 forint lesz augusztus 1-jétől.

Azonban a kormányzat mai közleménye másképp fogalmaz. Eszerint augusztus és december között nem az egységes 747 forint/köbméter lesz a földgáz átlagfogyasztás feletti ára a lakosság számára, hanem szeptemberig 732,4 forint, majd ezután év végéig 752,5 forint.

hirdetés

„A gázfogyasztás esetében az átlagfogyasztásig ( 1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat ( augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft) kell fizetni, a valós piaci ár azonban jóval magasabb” – olvasható a közleményben.

A tájékoztató javarészt a nagycsaládosokhoz szól, mint írják, sokan még nem használták ki a gázfogyasztási kedvezményt.

„Az a nagycsalád, ahol teljes évre érvényesítik a gázkedvezményt, 3 gyermek esetén akár évi 550 ezer forintot takaríthat meg ahhoz képest, mintha nem részesülne a nagycsaládos kedvezményes mennyiségben. Az igénylést azoknak nem kell újból benyújtani, akik már jelenleg is kapják a nagycsaládos kedvezményt. Az új igénylőknek érdemes minél előbb benyújtani a kérelmet, hogy a rezsicsökkentést mielőbb és a lehető legjobb feltételekkel érvényesíteni tudják” -írják. További részletek a kormany.hu oldalon.