Szijjártó: Magyarország még csak tárgyalni sem hajlandó az energiaszankciókról

szijjártó

Néhány hónapja újra Urmas Reinsalu kollégám lett Észtország külügyminisztere. Örültem az (újra)kinevezésének, mert jó személyes kapcsolatunk volt, jól tudtunk együttműködni. Örömmel fogadtam azt a kezdeményezését is, hogy ma beszéljünk telefonon és tekintsük át az aktuális biztonsági helyzetet – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

hirdetés

Hosszas megbeszélés volt és a legfontosabb kérdésben egyet is értettünk: az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell érnie! Elmondtam neki, hogy nekünk – szomszédos országként – különösen fontos érdekünk, hogy mielőbb béke legyen. Abban viszont eltért az értékelésünk, hogy a szankciók ehhez hozzájárulnak-e?! – írta a miniszter.

hirdetés

Észtország kormánya újabb szankciós csomagot fog kezdeményezni, úgyhogy ezzel kapcsolatosan gyorsan leszögeztem: energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók – olvasható a bejegyzésben.

Magyarország kőolaj- és földgázellátását jelenleg fizikailag lehetetlen az orosz energiaforrások nélkül biztosítani, márpedig mi nem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg

– fogalmazott Szijjártó Péter. Az energiaszankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, ezért azok szigorítása teljesen ellentétes lenne a józan ésszel.

Beszéltünk arról a javaslatról is, mely szigorítaná az orosz állampolgárok számára az európai vízumok kiadásának gyakorlatát. Itt mi a német kancellár álláspontjával szimpatizálunk és nem tervezünk semmilyen szigorítást vagy korlátozást bevezetni – olvasható a bejegyzésben.

MTI

hirdetés