Mestervizsgára készülnek a villanyszerelők

Serfőző Sándor / Fotó: BMKIK/Pintér Vince

Pillanatnyilag hét villanyszerelő tanul mesternek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A szakemberek nemcsak Békés megyeiek, van, aki Csongrád-Csanád, más Bács-Kiskun megyében él.

Délelőtt a nappali tagozatos tinédzserek, délutánonként, esténként vagy éppen hétvégénként pedig meglett férfiak gyakorolnak a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston iskolájának tantermében.

hirdetés

„Míg a középiskolás fiatalok zöme kötelező feladatként tekint az iskolára, a mesterképzésre jelentkező felnőttek elkötelezettek. Sokszor megesik, hogy bár a hivatalos óra kettőig tart, este hatkor ki kell tessékelni őket a műhelyből. Úgy gondolkodnak, ha már nem pénzkereséssel töltötték a napjukat, hanem tanulással, szeretnének minél több mindent gyakorolni, kipróbálni” – mesélt a tapasztalatairól Papp János oktató.

Mestervizsgára készülnek a villanyszerelők
A fotón Papp János, Provics János, a háttérben Muntyán Gábor / Fotó: BMKIK/Pintér Vince

A mesterjelöltek a szakmai tárgyakon túl pedagógiával, joggal, vállalkozásismeretekkel, marketinggel, adó- és tb kérdésekkel is foglalkoznak és vizsgáznak majd belőle. Ez mind fontos ismeret, hiszen sokszor előfordul, hogy egy öreg róka a kisujjából kirázza a szakmát, de nem mindegy, hogyan adja át egy pályakezdőnek. A villanyszerelő mesterek ugyanis taníthatnak is. Így tehet majd a madarasi Kispál Szilárd is.

Provics János békéscsabai villanyszerelő elmondta, évek óta szeretne mesterképzésre jelentkezni, de vagy az aktuális munkái miatt nem fért bele a képzés, vagy éppen nem indult tanfolyam. Most megfelelő volt a ,,csillagok együttállása”. Szívesen foglalkozna gyerekekkel, bele is kóstolt az oktatásba fél évre, amikor egy esti tagozatos osztállyal foglalkozott óraadóként, mert oda csak szakirányú végzettség és érettségi kellett.

„A jog és a marketing kicsit távolabb áll tőlem, ezek nehezebbek, a szakmai része természetesen nem okoz gondot” – mondta Muntyán Gábor. A makói villanyszerelő eredetileg programozó szeretett volna lenni, de már nem bánja, hogy villanyszerelő. Gáborhoz hasonlóan az orosházi Kiss József szakmai továbbképzésnek tekinti a mesterképzést. Szeretne oktató is lenni. „Hatalmas hiány van szakemberekből, 3-4 hónapot kell várni egy villanyszerelőre, ha komolyabb munkáról van szó. Nagyon fontos lenne a megfelelő utánpótlás” – mondta Kiss József.

A fotón Muntyán Gábor és Kiss József / Fotó: BMKIK/Pintér Vince

A sarkadi Tanadai János szerint sokkal könnyebb ez a képzés, mint anno, amikor az iskolában tanulta, hiszen már van gyakorlata, semmi sem kínai. Középiskolásként sokkal nehezebb volt felvenni a fonalat. Most ráadásul motiváltabb is, hiszen nem véletlenül keveredett ide, hanem tudatosan választotta a képzést.

A békéscsabai Vozár Gábort alvállalkozója hívta el a képzésre, de egy pillanatig sem bánta, hogy engedett a rábeszélésnek. A medgyesegyházi Serfőző Sándor korábban már elvégezte a kamaránál a gyakorlati oktatói képzést, ezt szerette volna kiegészíteni a mesterképzéssel. Mint mondta, vállalkozóként még a jogi terület sem áll tőle messze, a marketing pedig kifejezetten jól jön majd a mindennapokban, de a fő cél az, hogy taníthasson is.