Jogosulatlanul vett fel 4.2 millió forint ellátást egy békéscsabai nő

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 45 éves büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben, aki jogosulatlanul igényelt ápolási díjat és emelt összegű családi pótlékot hallássérült gyermeke után.

A nő kiskorú gyermeke hallássérült, az egyik oldalon kisfokú, míg a másik oldalon kis-közepes fokú halláscsökkenést diagnosztizáltak nála. Bár a halláscsökkenése tartós, de nem éri el a vonatkozó jogszabály szerinti, magasabb összegű családi pótlékra jogosító „hallási fogyatékos” szintet. A nő tudomással bírt róla, hogy gyermeke „hallási fogyatékosnak” nem minősül, halláskárosodása nem súlyos fokú, ennek ellenére 2014-től kezdve jogtalan haszonszerzési célzattal a Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási Osztályánál a magasabb összegű családi pótlék folyósításának érdekében évente, a Békéscsabai Járási Hivatal Hatósági Osztályánál az ápolási díj folyósítása iránt két évente kérelmet nyújtott be, melyekhez valótlan tartalmú orvosi igazolásokat csatolt.

hirdetés

A terhelt részére a valótlan tartalmú igazolások alapján 2014-2021. években összesen 3.200.000.-Ft összegű ápolási díjat és közel 1.000.000.-Ft összegű családi pótlék-különbözetet folyósítottak, így a terhelt jogosulatlanul vett fel összesen 4.200.000.-Ft összegű ellátást, ilyen összegű vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam költségvetésének.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a bűncselekmények elkövetését tagadó terheltet próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, és 4.200.000.-Ft erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.