Az orosz erők Mikolajiv lakókörzeteit lőtték, áldozatok is vannak

Az orosz erők hétfőn tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Mikolajiv város lakóövezeteire, aminek következtében az előzetes adatok szerint két civil vesztette életét és tizenegyen sebesültek meg – közölte Vitalij Kim megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

hirdetés

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy Olekszandr Szenkevics mikolajivi polgármester korábban két halálos áldozatról és öt sérültről számolt be. A hírportál jelentése szerint hétfő délután robbanások sorozata hallatszott Mikolajiv és a szomszédos Herszon megyében, a hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Natalija Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: a megszállt területek, különösen a déli megyék lakosait arra kérik, hogy a lehető leggyorsabban evakuáljanak vagy keressenek menedéket, ahol kivárják a harcok elcsitulását. Szavai szerint az Oroszország által megszállt ukrajnai területeken a harci események alakulása “most nagyon erőteljes, a helyzet dinamikusan változik”.

A herszoni régió megyei tanácsa szintén figyelmeztette a lakosságot, hogy maradjon közel a biztonságos helyekhez, készletezzen élelmiszerből és ivóvízből, és ellenőrizze az elsősegély-készleteket. Hangsúlyozták: ha van a közelben orosz katonai létesítmény, mielőbb költözzenek távolabb. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója közben arra szólította fel a politikusokat és a közvélemény formálóit, hogy ne tegyenek “elhamarkodott, hangos” bejelentéseket az ukrán erők ellentámadásairól, hanem várják meg a hatóságok, illetve a hadsereg hivatalos közlését. “Megértem közös vágyainkat és álmainkat, de mégis azt javaslom, hogy óvatosan kommentáljunk, bármilyen katonai műveletünkről legyen is szó” – fogalmazott a tisztségviselő.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő megerősítette, hogy hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége megérkezik Kijevbe, és a rá következő napokban felkeresi az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőművet. Szavai szerint a NAÜ az ukrán kormány meghívására állított össze küldöttséget, amelyben tizennégy nemzetközi szakértő kapott helyet. A missziót Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vezeti. Kiemelte, hogy a küldöttség az ukrán kormány által ellenőrzött területről éri el az atomerőműnek otthont adó Enerhodart. A misszió várhatóan a következő napokban kezdi meg munkáját a nukleáris létesítményben, és három feladatra összpontosít: fizikai védelemre, nukleáris biztonságra és a radioaktív anyagok kiszabadulásának megakadályozására vonatkozó garanciákra.

“Ukrajna álláspontja egyértelmű: a zaporozsjei atomerőmű orosz csapatok általi megszállása, valamint az, hogy nagy mennyiségű katonai felszerelést és lőszert vittek be a területére, minden nemzetközi szabályt sért, rendkívüli veszélynek teszi ki az atomerőművet” – mondta Nyikolenko. Hozzátette: az ukrán külügyminisztérium elvárja, hogy a NAÜ komoly szerepet vállaljon az atomerőmű területnek demilitarizálásában.

Hétfő délután robbanások történtek a Zaporizzsja megyében lévő, orosz megszállás alá került Melitopol városban. Ivan Fedorov, a település polgármestere a város északi kijárata környékén történt mintegy négy nagyerejű robbanásról számolt be. “Még gyűjtjük az információkat az ellenség veszteségeiről” – tette hozzá Telegram-üzenetében. A robbanásokról beszámolt a RIA-Novosztyi és a RIA-Melitopol helyi hírportál is.

MTI

hirdetés