Becsengettek!

Zebra Zsaruk, becsengettek Fotó: Police.hu

Békés megyében 27 iskolánál rendőrök, 42 intézménynél pedig polgárőrök ügyelnek az iskolába érkező gyermekek biztonságára. A rendőrökkel 11 helyszínen „Zebra Zsaruk”, közlekedési ismereteket tanult diákok is teljesítenek szolgálatot.

hirdetés

A rendőrség minden évben országszerte készül a tanévkezdésre. Békés megyében országos programok végrehajtásával és helyi kezdeményezésekkel is igyekeznek erősíteni a gyermekek biztonságát. Szeptemberben, a reggeli órákban 27 iskolánál rendőrök, 42 intézménynél pedig polgárőrök segítik az iskolába érkező gyermekeket és a többi közlekedőt. A rendőrökkel 9 településen (Békésen, Békéscsabán, Gyulán, Köröstarcsán, Mezőberényben, Mezőkovácsházán, Szarvason, Orosházán és Zsadányban) 11 helyszínen közlekedési ismereteket tanult diákok, Zebra Zsaruk is teljesítenek szolgálatot.

hirdetés

A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a szülők ismételjék át a gyermekekkel a legfontosabb szabályokat. Tilos jelzésnél ne menjenek át a zebrán! Villogó zöldnél már nem szabad lelépni a járdáról, meg kell várni az újabb szabadjelzést! Ha zebra van, de közlekedési lámpa nincs, a gyalogos csak akkor induljon el, ha látja, hogy biztonságos távolságból nem jön semmi, vagy a közelben lévő jármű vezetője megadja neki az elsőbbséget. A rendőrség kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy ne szabálytalankodjanak, mutassanak jó példát a gyermekeknek! Ha együtt, kézen fogva átszaladnak az úttesten úgy, hogy éppen piros van, vagy járművek közelednek és éppen csak átérnek előttük, akkor a gyermek ezt lehet, hogy később egyedül is megpróbálja. Ő azonban már nem biztos, hogy jól méri fel a közeledő autók távolságát, sebességét és baleset történik. Igyekezzenek reggel időben elindulni, hogy ne kelljen sietni, ne legyenek késésben!

Ha a gyermekeket autóval viszik óvodába, iskolába, használjanak a gyermek életkorának, magasságának megfelelő biztonsági gyermekülést, magasítót, illetve kapcsolják be a biztonsági övet! Kerékpárral járó gyermekek biciklijei legyenek jó műszaki állapotban, működjenek a lámpák, adjanak jó fényt a prizmák, és a gyermekeknek legyen láthatósági mellénye.

Az általános iskolákban az iskolarendőrök részt vesznek szülői értekezleteken és igény szerint a tanulóknak tartott közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési témájú foglalkozásokon is. Az elérhetőségüket tartalmazó plakát minden intézményben megtalálható. A pedagógusok mellett a szülők és a diákok is bizalommal fordulhatnak az iskolarendőrhöz a biztonsággal kapcsolatos kérdéseikkel.

Poolice.hu

hirdetés