Hollandiai munkavállaláshoz forduljon tanácsért az Eu Works irodához!

Eu Works, Holland munka

Eu Works tanácsadói iroda nyílt a közelmúltban Békéscsabán, a Kinizsi utcai Office House-ban. Arról, hogy pontosan miben tudnak segítséget nyújtani, Szabina van den Bergh-et, az iroda ügyvezetőjét kérdeztük.

Szabina kint élt és dolgozott mintegy 15 éven keresztül Hollandiában. Ezért, ennek a tapasztalatnak köszönhetően döntött úgy, hogy megpróbál segítséget nyújtani, információt adni azoknak, akik hozzá hasonlóan nyitottak egy ilyen kalandra. A kinti életvitelről, a munkavállalásról, az emberekről, az ügyintézésről, valójában a holland élet bármely területéről szívesen mesél az érdeklődőknek. A férje holland, vele együtt hozták létre ezt az irodát.

hirdetés

Úgy látta, a hollandok nagyon kedvesek, segítőkészek. A nyelvet, bármennyire nehéznek is tűnt elsőre, két év alatt megtanulta. Viszont azt tanácsolja, hogy aki ki szeretne menni, előbb valamennyire még itthon tanuljon nyelvet, legalább az angolt. Ezzel a saját életét könnyíti meg, hiszen például ha orvosi ellátásra lenne szükség, a kommunikáció létfontosságú. Kint szinte mindenki beszél angolul is, így ezzel a nyelvvel is el lehet indulni.

Több kapcsolata is megmaradt az országban, ezért is gondolkodnak egyelőre csupán abban, hogy azoknak segítsenek, adjanak támpontokat, akiket Hollandia, az ottani elhelyezkedés érdekel. Ott is jelentős a munkaerőhiány több területen. Például a kamionsofőrökre, burkolókra, tetőfedőkre, fényezőkre, esztergályosokra, hegesztőkre, raktári és betanított gyári munkához értőkre, targoncásokra nagy szükség van kint is. A holland szakemberekből nagyon kevés van, tele is vannak megrendelésekkel, de az a tendencia, hogy a lakosság, ha teheti, inkább a magyar szakembereket keresi és alkalmazza – a szaktudásuk miatt.

Ha valaki bemegy hozzájuk, az ügyintézés első köre csupán néhány percet vesz igénybe. Megbeszélik, milyen terület érdekelné a munkavállalót, és ha van ezen a területen álláslehetőség, akkor kezdődik el a további ügyintézés. Online is történik egyeztetés a cég és a munkavállaló között, illetve ha kiutazott a jelentkező, kint várja és segíti az adott cég képviselője. Szabina pedig itthonról tud magyarul segíteni, ha igény van rá. Úgy látja, a motivációra van leginkább szüksége annak, aki útra szeretne kelni. Akár a szálláskeresésben, még a család számára is, tudnak segíteni a munkaadók, tehát valójában minden megoldható.

Amikor Szabina kiment közel 15 éve dolgozni, még sokkal bonyolultabb volt a rendszer. Azóta sokkal rugalmasabban kezelik ezt az országban. Ő nagyon izgult annak idején, de valójában kár volt, mert tényleg kedvesen fogadták. Viszont teljesen a nulláról építette fel a kinti életét. Ezért döntött úgy, hogy ugyan már itthonról, de segít azoknak, akik Hollandiában képzelik el a jövőjük egy részét. Hosszú távon szeretnének cégeknek is tanácsot adni, hogyan tudnak kapcsolatot építeni Hollandiában.

Szeretett ott élni, ezért is ajánlja bárkinek, aki külföldi munkatapasztalatra vágyik. Természetesen hazajönni is nagyon jó volt már ennyi év után a család és a barátok miatt, de nyaralni például biztosan többször vissza fognak még menni. A férje is nagyon boldog Békéscsabán. Szereti az időjárást, a gasztronómiát, Szabina szerint talán jobban érzi magát itt, mint korábban a saját országában.

Ha valaki kedvet kapott egy megbeszéléshez, Szabina a 20/426-3705-es telefonszámon, valamint a szabina@munkakulfoldon.hu email címen és a www.munkakulfoldon.hu weboldalon érhető el.