Kellékfeleség: Kamuházassággal jutott 11 millió forinthoz egy eleki „pár”

feleség, házasság, kamuesküvő Illusztráció: Pixabay.com

Jelentős vagyoni hátrányt okozó társtettesként elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 44 éves büntetlen előéletű eleki férfi és egy 39 éves szintén büntetlen előéletű eleki nő ellen, akik állami támogatás jogosulatlan megszerzése érdekében házasodtak össze. Harmadik társuknak, egy 36 éves büntetlen előéletű lőkösházi férfinak bűnsegédlet miatt kell bíróság elé állnia.

hirdetés

A bűncselekményeket tettesként megvalósító 44 éves férfi és 39 éves nő 2020 márciusában kizárólag azért házasodtak össze, hogy állami támogatást tudjanak igényelni egy ház megvásárlásra és felújítására a fennálló házasságukra és a házassági életközösségükben közösen nevelt 3 kiskorú gyermekre figyelemmel. Közöttük a valóságban házassági életközösség nem állt fenn, gyermekeiket nem közösen, hanem külön háztartásaikban külön nevelték, a nő a gyermekét Lőkösházán, míg a férfi a két saját gyermekét Békésen.

hirdetés

2020 áprilisában 5.000.000.-Ft állami támogatás (az ún. „falusi CSOK”) jogosulatlan igénybe vételével közösen megvásároltak egy eleki ingatlant, majd néhány nap múlva a megvásárolt ingatlan vonatkozásában további 5.000.000.-Ft összegű támogatást igényeltek annak felújítására a kérelemben megjelölve, hogy 890.000.-Ft összegű adóvisszatérítést is igénybe kívánnak venni, amely állami támogatásokat szintén megkapták.

A terheltek az állami támogatást kifizető pénzintézethez benyújtott kérelmeikben együttélésük, illetve a háztartásukban közösen nevelt három gyermek tekintetében valótlan nyilatkozatot tettek annak érdekében, hogy az állami támogatás folyósítási feltételeinek megfeleljenek; céljuk a vételár-támogatás, a korszerűsítési támogatás és az adóvisszatérítési támogatás jogosulatlan megszerzése volt, cselekményükkel a Magyar Állam költségvetésének 10.890.000.-Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A 36 éves férfi – aki jó ismerőse volt a férfinak és a nőnek is – tudomással bírt arról, hogy a felek csak „papíron” kötöttek házasságot, és arról is, hogy azzal a céljuk az állami támogatások jogosulatlan igénybe vétele volt, ennek ellenére az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést a ház tulajdonosaként aláírta, ezzel a bűncselekmények elkövetéséhez szándékosan segítséget nyújtott.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését beismerő terhelteket tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, és a bűncselekményeket tettesként megvalósító terheltekkel szemben az okozott vagyoni hátrány erejéig vagyonelkobzást rendeljen el – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés