Megbukott a konteó: A nagy esőzésekkor is folyamatosan üzemelt a jégkármérséklő rendszer

Változékony, Zivatarveszély, nyár, zápor, zivatarok, eső, időjárás, felhő, heves zivatarok Kiemelt kép illusztráció / Fotó: Körös Hírcentrum

A nagy esőzésekkor is folyamatosan üzemelt a jégkármérséklő rendszer, ez is mutatja, hogy nem miatta nem volt korábban eső! – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

hirdetés

A tájékoztatóból kiderül, Békés megyében augusztus 15-e és szeptember 12-e közt a jégkármérséklő rendszer generátorai 10 napon is be voltak kapcsolva. A megyében lévő 63 darab generátorból csak hat darab – a kezelőket ért fenyegetések miatt, az ő védelmük érdekében – korábban leállított talajgenerátor nem üzemelt. Azaz a generátorok nagyon nagy része üzemelt, és közben az elmúlt 30 napban Békés megyében a csapadékmennyiség meghaladta az országos átlagot.

Akik nem hisznek a szakembereknek, talán annak a ténynek hihetnek, hogy a generátorok működése mellett lehullott jelentős csapadékmennyiség is mutatja, hogy – a tévhitekkel ellentétben! – a berendezések nem befolyásolják a csapadék kialakulását és mennyiségét, kizárólag annak halmazállapotára, a kialakuló jégszemek méretére vannak hatással. Nem a rendszer miatt volt szárazság, a rendszer a nagy esőzések idején is üzemelt! Sőt, a megelőző, aszályos egy hónapban csupán hat napon voltak bekapcsolva a generátorok.

A jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai abban az esetben üzemelnek, mikor heves zivatarok során jégesők kialakulásának is fennáll az esélye. A korábbi aszályt követően az elmúlt két-három hétben Európa időjárása kedvezően változott csapadékképződés szempontjából, így hazánkat is elérték az esőt hozó felhőrendszerek.

A csapadékképződésnek az kedvezett, hogy az Európa nagy részén tapasztalt történelmi mértékű aszály kialakulásában jelentős szerepet játszó anticiklonok augusztusra legyengültek, és ciklonokkal megérkeztek a zivatarfelhők, melyek a kontinens belső területeit is el tudták érni. Jelentősebb változás az időjárásban augusztus 19-én kezdődött, ekkortól változékonyabbra és csapadékosabbra, hűvösebbre fordult az idő, a napokig hazánk időjárását befolyásoló front miatt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közleményében hangsúlyozza, tudományosan bizonyított, hogy a jégszemek méretének mérséklésén túl a jégkármérséklő rendszer az időjárás egyéb paramétereit, legfőképp a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni!

hirdetés