Gyulai Pálinkafesztivál: A minőségi párlatok népszerűsítése a cél 2022-ben is

Gyulai Pálinkafesztivál 2022 Fotó: Körös Hírcentrum

Idén már 22. alkalommal rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált a Várkertben és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. A rendezvény három napon keresztül különböző szakmai és szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket.

hirdetés

Varga-Bora Tímea, a fesztivál főszervezője megosztotta, hogy 23 éve, az akkor még Kisüsti Pálinka Fesztivál volt az első az országban, amely elköteleződött a magyar pálinka népszerűsítése mellett. Komoly szerepet vállalva ezáltal abban, hogy ma már igazi hungarikum lett. A Bora Cégcsoport 2016-ban vette át a szervezést, azóta minden évben igyekeztek megtartani. Talán erre is a legbüszkébbek, hogy a nehézségek ellenére van és lesz Gyulai Pálinkafesztivál – emelte ki a főszervező.

hirdetés

A fesztivál kísérőrendezvényeként kerül meghirdetésre évről évre a Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre magánfőzők és bérfőzetők párlatait várják határon innen és túl. A versenyt még áprilisban hirdették meg, a bírálat június elején zajlott. Az eredményhirdetésre 16-án, a fesztivál idejében kerül sor, így a pontos helyezéseket még a nevezők sem ismerik.

A Brillante szervezésében annyi változás történt idén, hogy a kereskedelmi főzdék is nevezhettek. Három éve két versenyigazgató, Adamik Anikó és Lovassy György bonyolítja le a megmérettetést. Az apróbb változtatások mellett több mint 20 éve ugyanaz a Brillante célja: hogy népszerűsítse a minőségi pálinkát és hogy a bírálók véleményén keresztül tovább javuljon az elkészült italok minősége. Ebben ugrásszerű emelkedés történt az elmúlt években, ennek hatására a minősítési rendszeren is szigorítottak.

A rendezvény másik kiemelt kezdeményezése a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli párlatokból készül ebben az évben is. A pálinka alapját évente más gyümölcs adja, a 2022-es esztendő az alma éve lesz. A különleges párlatot idén dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szenteli meg – fogalmazott Varga-Bora Tímea. Majd sorszámozott, félliteres palackokba kerül, és a magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.

Az exkluzív gasztronómiai sorozat is folytatódik, ezúttal Pálinka ízutazás címmel. A rendezvényen pénteken déltől, a közfoglalkoztatási kiállítás helyszínén „Gazda és a pálinka a konyhában” címmel látványfőzés és kóstoltatás lesz. A szervezők a pálinka világában ismert és elismert szakembereket kértek fel, hogy Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével, illetve a magyar vidéki élet meghatározó szereplőjével közösen egy hazai alapanyagokból és alma pálinkából készült ételt készítsenek el. Továbbá két mesterkurzussal is bővül idén a szakmai kínálat. Ezek előzetes regisztrációhoz kötöttek, amelyet az info@gyulaipalinkafesztival.hu-n tehetnek meg az érdeklődők.

De nem csak a szakma számára lesznek izgalmas programok. Érkezik majd Szikora Róbert, a Karthago, Nótár Mary, a TNT és még sokan mások is. A teljes program megtekinthető a fesztivál honlapján. 2022-ben a Békés Megyei Vadász- és Horgásznap is a fesztivál keretében valósul meg szeptember 17-én. Az ünnepélyes megnyitó után az új vadászok felavatása, majd számos bemutató következik.

A rendezvény mindhárom napján lesz lehetőség a térítésmentes belépésre. Csütörtökön 16 óráig, pénteken 14 óráig, szombaton pedig 13 óráig – tette hozzá a főszervező.

hirdetés