Kijev: csak ukrán irányítás alatt szavatolható a zaporizzsjai atomerőmű biztonsága

A zaporizzsjai atomerőmű biztonságának szavatolásához három alapvető feltétel teljesülése szükséges, amelyekkel a hivatalos Kijev kész egyetérteni: a létesítmény orosz megszállásának megszüntetése, területének demilitarizálása és irányításának visszaadása Ukrajnának – közölte hétfőn Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportál szerint.

A diplomata arra reagált, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfői bécsi sajtótájékoztatóján azt mondta: “látta jelét” annak, hogy Ukrajna és Oroszország is beleegyezne egy “nukleáris biztonsági és védelmi övezet” kialakításába az orosz megszállás alá került atomerőmű körül.

hirdetés

“A zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonságának szavatolása csakis a megszállás megszüntetése, a létesítmény demilitarizálása és Ukrajna ellenőrzése alá történő visszahelyezése után lehetséges. A NAÜ minden erőfeszítésének e cél elérésére kell irányulnia. Bármely más megoldás nem kényszeríti rá Oroszországot arra, hogy abbahagyja veszélyes játékát” – hangsúlyozta Nyikolenko.

A Jevropejszka Pravda szerint az atomerőmű helyzete augusztus elején került reflektorfénybe, miután az orosz hadsereg elkezdte az erőmű és környéke lövetését. Oroszország azzal az ürüggyel utasítja vissza a létesítmény demilitarizálására irányuló felhívásokat, hogy “meg kell védenie” a provokációktól, és Ukrajnát okolja az ágyúzásért – írta a hírportál. Az erőműben tett látogatásuk után a NAÜ szakértői jelentésükben megerősítették, hogy Oroszország “katonákat, valamint harci járműveket és felszereléseket” telepített a nukleáris létesítménybe.

MTI