Hatástalanították a Dunában, a Várkert Bazárnál talált légibombát

A Magyar Honvédség tűzszerészei hatástalanították a száz kilogrammos, Dunában talált második világháborús légibombát – mondta el a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek hétfőn.

hirdetés

Gajdos Milán főhadnagy tájékoztatása szerint a tűzszerészek kiszerelték a légibomba gyújtószerkezetét, a robbanótestet pedig vízi úton szállítják el. A környéken elrendelt rendőrségi zárást feloldották, a forgalmi rend helyreállt – tette hozzá. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai a múlt héten, gyakorló merülés közben bukkantak rá a százkilós, szovjet gyártmányú légibombára az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

hirdetés

A Várkert Bazárnál, a hajóállomás közelében előkerült légibombán rögzítési pontokat hoztak létre, majd az aknamentesítő hadihajó speciális darujával kiemelték a szerkezetet. Ezt követően a tűzszerészek hatástalanították a bombát az aknamentesítő hadihajó fedélzetén.

A robbanóeszköz biztonságos kiemelése és hatástalanítása idejére a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárta a területet, így a budai alsó rakpart Clark Ádám tér és a Fátyol park közötti szakaszát, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tér és az Ybl Miklós tér közötti szakaszon, az Ybl Miklós teret, valamint a Várkert rakpartot. A Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint a Várkert rakpartra néző ingatlanokat kiürítették.

Fotó: Budapest, 2022. szeptember 12. A Dunából kiemelt, hatástalanított, második világháborús, szovjet gyártmányú légibomba MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajójának fedélzetén a folyó Várkert Bazár előtti szakaszán 2022. szeptember 12-én. MTI/Lakatos Péter

MTI

hirdetés