Mindenkinek előnyös a duális szakképzés

duális képzés Mészárosné Szabó Anna / Fotó: BMKIK/Pintér Vince

Munkaerő-hiány szinte minden hazai cégnél jellemző. A duális szakképzés ebben segít: a vállalkozás jól képzett dolgozóhoz juthat, akit már megismert a tanulmányai alatt. A fiatal pedig gyakorlati, illetve most már akár elméleti oktatásban is részesül. A rendszert Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője mutatta be a Békés Megyei Építőipari Kiállításon, Ingatlanbörzén és Családi Napon a minap.

„Pillanatnyilag 17, iskolai rendszerű oktatásban végezhető építőipari ágazati képzés érhető el hazánkban. Békés megyében ebből kilenccel a Békéscsabai- és a Gyulai Szakképzési Centrum foglalkozik. A békéscsabai iskolák kínálata bővebb, ott nemcsak nyolc osztályra épülő, hároméves képzések választhatóak, hanem érettségit adó, ötéves technikusi képzések is. Annak, aki duális képzőhelyként szeretne működni, az ipari és kereskedelmi kamaránál kell jelentkezni. Békés megyében viszonylag sok a duális képzőhely, de mindig többre lenne szükség” – mondta Mészárosné Szabó Anna.

hirdetés

„Elsősorban a bizalmi szakmákban jelentkezik hiány a duális képzőhelyből. Bizalmi szakma például a burkoló vagy a szobafestő, ahol a vállalkozó nem a saját műhelyében dolgozik, hanem házhoz megy az embereivel. A vállalkozók ide nem szívesen visznek magukkal még egy tanulót is, ezért félő, hogy a gyerekek bent ragadnak az iskolai tanműhelyben. Nem kérdés, az iskolában is kiváló a képzés, de az életszerű körülményeket nem ismerik meg. Békés megyében az ácsoknál kifejezetten szerencsés a helyzet, az összes diák duális képzőhelyen helyezkedett el, de a leendő kőműveseknek csak a 17 százaléka, a szárazépítőknél pedig szinte senki.”

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, az állam pénzt szán a szakképzésre. Az iskolában a gyerekek állami szakképzési ösztöndíjat kapnak, majd a duális képzőhelyen végzett munkájukért munkabért az őket foglalkoztató cégtől. Ez havonta bruttó 100-168 000 forint személyi adómentesen.

A vállalkozásnak felelősségbiztosítást kell kötniük a fiatalra és rendszeres foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálatot biztosítani számukra. Mivel a gyerekek itt már nem tanulónak, hanem dolgozónak minősülnek, 18 éves kor alatt 45 nap, 18 éves kor felett 30 nap szabadságot kell biztosítani számukra. Az állam – hogy a lemorzsolódást megakadályozza – egyszeri, pályakezdési juttatást is biztosít a szakmai vizsga után, ami a megmérettetések eredményétől függően 160-360 ezer forint.

Adókedvezmény formájában is támogatják a tanulói foglalkoztatást. A vállalkozásoknak évente, fejenként 1,2 millió forintot fizetnek, amihez különböző szorzók járulnak. Az építőipari szakmaszorzó 2,42, az évfolyamszorzó első évfolyamon: 1,2, második évfolyamon, amikor a fiatal már termel is, 0,8. A sikeres szakmai vizsga után a cégek úgynevezett sikerdíjra jogosultak, ami az addigi adókedvezményük 20 százaléka. Így szeretnék elérni azt, hogy anyagilag a diák is, a munkaadó is jó járjon. Az pedig plusz haszon, hogy a vállalkozás maga neveli ki, olyanra ,,hajlítja” a leendő munkavállalóját, ami neki legjobban megfelel.

 

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara